Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Efekty ekonomiczne działalności agroturystycznej na przykładzie parków narodowych

Tytuł:
Efekty ekonomiczne działalności agroturystycznej na przykładzie parków narodowych
The economic effects of the agrotouristic activity based on example of national parks
Autorzy:
Ciepiela, G.A.
Kur-Kowalska, M.
Jankowska, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/864439.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 1
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było określenie dochodów z usług noclegowych i gastronomicznych w gospodarstwach agroturystycznych funkcjonujących w gminach, w których znajdują się tereny należące do Białowieskiego Parku Narodowego i Biebrzańskiego Parku Narodowego. Badania ankietowe prowadzono w latach 2010 i 2011 w 50 gospodarstwach. Z badań wynika, że nadwyżka bezpośrednia z usług noclegowych wynosiła średnio dla gospodarstwa około 7000 zł. Roczna nadwyżka bezpośrednia z usług noclegowych i gastronomicznych w prawie 25% gospodarstw osiągnęła wartość od 10 000 do 15 000 zł, a w 8 gospodarstwach (16%) mieściła się w przedziale 25 000-37 500 zł. Wartość wskaźnika POR w 22 gospodarstwach (44%) kształtowała się powyżej 50 zł, a w 19 (38%) zawierała się w przedziale od 20 do 48 zł. Wartość wskaźnika PAR w prawie połowie gospodarstw wynosiła poniżej 3 zł, przy czy w 7 (14%) nie przekraczała 1 zł.

The aim of the study was to determine the income generated from accommodation and food service activities in agrotouristic farms operating within municipalities located in areas belonging to Bialowieża National Park and Biebrza National Park. The surveys were conducted in 2010 and 2011 in 50 agrotouristic farms. The obtained results indicate that the direct surplus generated from the accommodation services in farm amounted to on average around 7000 PLN. The annual direct surplus generated from the accommodation and food service activities in almost ¼ of the farms reached the level between 10,000 and 15,000 PLN, and in 8 farms (16%) was in the range of 25000-37500 PLN. The POR indicator value in 22 farms (44%) was higher than 50 PLN, and in 19 (38%) ranged from 20 to 48 PLN. The PAR indicator value in almost half of the farms was less than 3 PLN, and in seven (14%) did not exceed 1 PLN.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies