Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zróżnicowanie płynności finansowej w polskim przemyśle spożywczym w 2011 roku

Tytuł:
Zróżnicowanie płynności finansowej w polskim przemyśle spożywczym w 2011 roku
The diversification of financial liquidity in the Polish food industry in the year 2011
Autorzy:
Czerwinska-Kayzer, D.
Stanislawska, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/864266.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2013, 15, 2
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była klasyfikacja branż przemysłu spożywczego w Polsce w 2011 r., na podstawie oceny ich płynności finansowej, przy zastosowaniu syntetycznego miernika rozwoju, wyznaczonego za metodą TOPSIS. W wyniku analizy wyodrębniono cztery klasy typologiczne, różniące się pod względem płynności finansowej. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono duże zróżnicowanie międzybranżowe pod względem podejścia do ryzyka płynności finansowej.

The paper presents the classification of the branches of the food industry in Poland in the year 2011 based on the assessment of their financial liquidity by means ofa synthetic development measure, which was constructed with the TOPSIS method. As results from the analysis, four typological classes were distinguished, which differed in financial liquidity. The research revealed relatively high inter-branch diversification in the approach to the financial liquidity risk. The best financial liquidity was found in the following branches: prepared pet foods, beer, bread, fresh pastry goods and cakes, sugar, rusks and biscuits, preserved pastry goods and cakes. The branches which had problems settling their current liabilities were as follows: starches and starch products, oils and fats, meat and poultry meat products, fruit and vegetable juices, fruit and vegetables processing and preservation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies