Celem badań było przedstawienie zróżnicowania branż przemysłu spożywczego według efektywności
finansowej przy zastosowaniu taksonomicznej miary rozwoju Hellwiga w 2011 r. Na podstawie
przeprowadzonych badań można stwierdzić, że najwyższymi wartościami syntetycznego miernika efektywności
finansowej charakteryzowały się branże produkcji piwa i produkcji gotowej karmy dla zwierząt
domowych. Odznaczyły się one najwyższym poziomem rentowności, niską kapitałochłonnością oraz wysokim
poziomem mnożnika kapitałowego, co wskazywało, że zarządzający w tych przedsiębiorstwach w
celu poprawy rentowności kapitału własnego wykorzystywali także pozytywny efekt dźwigni finansowej.
Najniższą efektywnością finansową odznaczyły się produkcje: cydru i pozostałych win owocowych, napojów
bezalkoholowych, wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych, kakao, czekolady i wyrobów
cukierniczych, a także destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi, produkcja margaryny i podobnych
tłuszczów jadalnych oraz produkcja soków z owoców i warzyw. Branże te charakteryzowały się wysoką
kapitałochłonnością oraz relatywnie niską rentownością sprzedaży
The article presents the diversification of the branches of the food industry in Poland according to their
financial effectiveness in 2011 by means of Hellwig’s taxonomic measure of development. On the basis of the
research it is possible to say that the following branches had the highest values of the synthetic measure of
financial effectiveness: manufacture of beer and manufacture of prepared pet foods. They were marked by
the highest level of profitability, low capital intensity and high level of equity multiplier. This fact indicated
that in order to improve the return on equity the managers in those enterprises also took advantage of the
positive financial leverage effect. On the other hand, the following branches were marked by the lowest
financial effectiveness: manufacture of cider and other fruit wines, manufacture of soft drinks; production of
mineral waters and other bottled waters, manufacture of cocoa, chocolate and sugar confectionery, distilling
rectifying and blending of spirits, manufacture of margarine and similar edible fats and manufacture of fruit
and vegetable juice. The branches had high capital intensity and relatively low return on sales
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00