Tytuł pozycji:
Zmiany Wspólnej Polityki Rolnej w kontekście promocji produktów rolno-spożywczych
- Tytuł:
-
Zmiany Wspólnej Polityki Rolnej w kontekście promocji produktów rolno-spożywczych
Changes of the Common Agricultural Policy in the context of promotion of food products
- Autorzy:
-
Tereszczuk, M.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/864185.pdf
- Data publikacji:
-
2012
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2012, 14, 2
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono cel i zakres promocji produktów rolno-spożywczych w perspektywie zmian Wspólnej
Polityki Rolnej (WPR). Unijny system promocji stanowi politykę horyzontalną, obejmującą prawie wszystkie
sektory rolne, podkreślając szczególne cechy unijnych produktów rolno-spożywczych (ich jakość, bezpieczeństwo
żywnościowe, aspekty zdrowotne, znakowanie, szczególne metody produkcji). Uzupełnia on krajowe inicjatywy
wspierające lub pobudzające prywatne i publiczne działania na rzecz promocji na szczeblu państw członkowskich.
Komisja Europejska przeznacza obecnie około 50 mln euro rocznie na wspieranie programów promujących spo-
żywanie produktów rolno-spożywczych. Wzrost znaczenia aktywnej polityki promocyjno-informacyjnej wynika
z konieczności dostosowania WPR do ewoluującej sytuacji rynkowej, w tym m.in. rozwoju procesu globalizacji
gospodarczej i wzrostu konkurencji na rynku międzynarodowym. Działania informacyjno-promocyjne kierowane
do docelowych grup konsumentów zachęcają ich do zakupu tych produktów, motywując tym samym producentów
do przestrzegania określonych standardów jakościowych i zasad bezpieczeństwa żywnościowego.
In relation to the development of the process of globalisation and a movement towards liberalization of the
world food trade, promotion of food products begins to play an increasingly important role. Common Agricultural
Policy (CAP) supports the information and advertising promotional activity on the European Union food market.
The policy allows to obtain partial funding for the implementation of promotion and/or information programmes.
The purpose of the programmes deepening the consumer knowledge about advantages of produced foodstuffs within
the European Community and increase demand by strengthening the product image in particular with reference to
the quality, sustenance, food safety and production methods.
The EU policysupporting promotional measures and information will depend on changes, both in the C A
P, and in the world politics. Opening new markets creates new opportunities and challenges for the EU food
industry entrepreneurs , therefore, the market directing CAP action is becoming extremely important, including the
discontinuation of traditional forms of export support.