Tytuł pozycji:
Zmiany w spożyciu żywności przez ludność wiejską w Polsce
- Tytuł:
-
Zmiany w spożyciu żywności przez ludność wiejską w Polsce
Changes in food consumption by the rural population in Poland
- Autorzy:
-
Kowalska, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/863888.pdf
- Data publikacji:
-
2013
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2013, 15, 2
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu była ocena poziomu oraz tendencji zmian, jakie zaszły w spożyciu poszczególnych grup produktów żywnościowych przez ludność wiejską, a w szczególności w rodzinach rolniczych w latach 1999-2011. Spożycie żywności na obszarach wiejskich zmieniło się zarówno pod względem ilościowym,jak i jakościowym. W gospodarstwach rolniczych zaobserwowano pozytywne zmiany w konsumpcji jogurtów oraz ryb, jak również wysokogatunkowych wędlin i kiełbas trwałych. W dalszym ciągu jednak spożycie owoców i warzyw jest niskie. Korzystnym trendem jest zmniejszenie konsumpcji ziemniaków oraz produktów mącznych, która przez długi czas utrzymywała się na dość wysokim poziomie.
This article discusses the changes in food consumption among Polish agricultural households in the years1999-20II .Food consumption in rural areas during the period has changed both quantitatively and qualitatively. There are some positive changes observed in farm household of yogurt andfish as well as high- quality meats and sausages and equipment. Still, farming families are eating too few fruits and vegetables. The positive trend is also a significant reduction in the consumption ofpotatoes and flour products, which for a longtimeremained ata fairly high level.