Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza czasu pracy menadżera na przykładzie wielkoobszarowego gospodarstwa ogrodniczego

Tytuł:
Analiza czasu pracy menadżera na przykładzie wielkoobszarowego gospodarstwa ogrodniczego
Analysis of work time of manager of horticulture large-scale farm
Autorzy:
Paszko, D.
Pawlak, J.
Wroblewska, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/863875.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2013, 15, 3
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była ocena poziomu i struktury czasu pracy menadżera gospodarstwa ogrodniczego. Badania przeprowadzono w 2012 r. w wielkoobszarowym gospodarstwie zajmującym się produkcją owoców jagodowych. W badaniach zastosowano metodę obserwacji bezpośredniej z wykorzystaniem arkusza fotografii dnia pracy. Zebrano łącznie 14 arkuszy fotografii. Badania wykazały, że kierownik gospodarstwa w codziennej pracy menadżera realizował podstawowe funkcje zarządzania: planowania, organizowania, kierowania i kontrolowania. Przeciętny czas pracy wyniósł 11 godz. 15 min, najdłuższy był w czasie zbioru owoców truskawek, najkrótszy podczas kopania sadzonek. W strukturze pełnionych funkcji zarządzania dominowało kontrolowanie, średnio zabierało to 3,5 godz. dziennie, co stanowiło 31,7% ogólnego czasu pracy menadżera. Na czynności organizowania i kierowania, kierownik gospodarstwa poświęcał łącznie 2 godz. 56 min (26,1 %), a na planowanie 2 godz. 17 min (20,4%). Pozostałe 21,8% dziennego czasu pracy (2 godz. 27 min) zabierały takie czynności, jak np. dojazd i powrót do miejsca pracy, przerwy.

The paper presents the analysis of the level and structures of manager labor time in farms. The study was conducted in 2012 year in Poland large-scale farms, who produced berries fruit in the east region of Poland. It employ method of direct observation. The average labor time of manager work lasted 11,15 hour, but effective manager time amounted to 88,0% of total labor time. The structure of the dominant time manager function control (31.7%) and the management (26.15%) that took an average of 6.5 hours during the working day.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies