Tytuł pozycji:
Oznaczenia Unii Europejskiej dla żywności wysokiej jakości – rola i znaczenie w dobie globalizacji
- Tytuł:
-
Oznaczenia Unii Europejskiej dla żywności wysokiej jakości – rola i znaczenie w dobie globalizacji
European Union designations for food quality – role and importance in a globalizing world
- Autorzy:
-
Oleniuch, I.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/863745.pdf
- Data publikacji:
-
2011
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2011, 13, 3
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono system oznaczeń dla żywności wysokiej jakości obowiązujący w Unii Europejskiej.
Skupiono się przy tym na rozwiązaniach dostępnych dla wszystkich członków Wspólnoty, t.j. na: oznaczeniach
geografi cznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalnościach i rolnictwie ekologicznym. Na podstawie przeglądu
rozporządzeń, opinii i komunikatów organów Unii Europejskiej dokonano oceny stanu obecnego oraz wskazano
mocne i słabe strony przedmiotowych rozwiązań. Na zakończenie zwrócono uwagę na istniejące problemy i wskazano
kierunki możliwych zmian w ramach reformy systemu oznaczeń UE.
In the paper author examines the current condition of labeling policy for food quality in European Union. Based
on EU regulations, the opinions of its institutions and the results from the European Commission consultation of
stakeholders author reviews the strengths and weaknesses of the scheme. Finally points the necessity of taking reform
in European programs of indications and outlines the main directions of potential changes