Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

An economic approach to broiler production. A case study from Hungary

Tytuł:
An economic approach to broiler production. A case study from Hungary
Ekonomiczne podejście do produkcji brojlerów. Studium przypadku z Węgier
Autorzy:
Szollosi, L.
Szucs, I.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/863549.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Tematy:
broiler chicken
economic efficiency
technical efficiency
animal production
model calculation
cost
benefit
production level
European production efficiency factor
EPEF zob.European production efficiency factor
Hungary
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2014, 16, 3
1508-3535
2450-7296
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
. The general objective of this study is to present the economic situation of Hungarian broiler production. A deterministic model was constructed to investigate the role of technical efficiency on profitability. As the results demonstrate, in current economic conditions broiler production can be profitable if the European Production Efficiency Factor (EPEF) is above 300-310. A lower level of technology, cheaper feed and chicks in addition to their weaker quality deteriorates the technical efficiency of production, which results in poor economic indicators. Therefore, it is not worth saving on either the level of technology or the quality of chicks or feed. Thus, the key purpose of future developments should be: increasing efficiency.

Główny celem badań było przedstawienie ekonomicznej sytuacji chowu brojlerów na Węgrzech. Aby zbadać wpływ technicznej wydajności na rentowność stworzono deterministyczny model. Jak wskazują wyniki, przy obecnych warunkach ekonomicznych chów brojlerów może być rentowny, jeśli europejski czynnik wydajności produkcji (EPEF) utrzymuje się powyżej 300-310. Niższy poziom technologiczny, tańsza pasza i kurczęta oraz ich niższa jakość obniża techniczną wydajność produkcji, która skutkuje niskimi wskaźnikami ekonomicznymi. Dlatego nie warto oszczędzać na poziomie technologicznym i na jakości kurcząt lub paszy. W związku z tym kluczowym celem rozwoju w przyszłości powinno być zwiększenie wydajności.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies