Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie produkcji roślinnej na cele energetyczne a rynek żywności w Polsce

Tytuł:
Wykorzystanie produkcji roślinnej na cele energetyczne a rynek żywności w Polsce
Energy crop production versus food market in Poland
Autorzy:
Krasowicz, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/863529.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Tematy:
energie odnawialne
Polska
produkcja roslinna
rosliny energetyczne
rynek zywnosciowy
uprawa na cele energetyczne
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2009, 11, 2
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono opinie różnych autorów na temat wpływu wykorzystania produkcji roślinnej na cele energetyczne na rynek żywności w Polsce. Stwierdzono, że badania na ten temat mają charakter fragmentaryczny, a opinie są często subiektywne. Wskazano na celowość wieloaspektowej oceny i uwzględnienia krajowych bilansów ziemiopłodów. Poglądy dotyczące wpływu produkcji roślinnej na cele energetyczne na rynek żywności zmieniają się pod wpływem procesów globalnych i uwarunkowań makroekonomicznych.

The impact of energy cropproduction on the food market in Poland needs to be comprehensively assessed and the analysis should include: the present level of efficiency per I ha, structure of crop production and balance sheets of agricultural crops as well as natural and organizational-economic conditions. The paper deals with statistical data of the Central Statistical Office (GUS), the research results of the Institute of Agricultural and Pood Economics—National Research Institute (IERiGŻ-PIB), the views of many authors presented in the scientific contributions and the results of the analyses of the Institute of Soil Science and Plant Cultivation-State Research Institute (IUNG-PIB). It was found that the evaluation of the impact of energy crop production on food market should cover the following stages of the process of energy production from renewable resources. In order to cover the demand for food and biofuels in Poland, it is essential to moderately intensify crop production and utilize land resources in a rational way. The use of genetically modified organism (GMO) to produce energy may lessen the effect of this cropproduction course on the food supply andprices. However, thorough representative studies have to be carried out in this area.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies