Wybrane uwarunkowania i skutki zróżnicowania intensywności nawożenia azotowego pszenicy jarej w gospodarstwach rolniczych województwa kujawsko-pomorskiego
Wybrane uwarunkowania i skutki zróżnicowania intensywności nawożenia azotowego pszenicy jarej w gospodarstwach rolniczych województwa kujawsko-pomorskiego Selected conditions and effects of differentiation in nitrogen fertilization intensity of spring wheat among the farms of Kujawsko-Pomorskie province
Celem badań było określenie czynników wpływających na intensywność nawożenia azotowego
pszenicy jarej w gospodarstwach rolniczych województwa kujawsko-pomorskiego. W próbie 72 gospodarstw
uprawiających pszenicę jarą w 2012 r. plon, azotochłonność plonu oraz udział zbóż w zasiewach wyjaśniały
zmienność poziomu nawożenia azotem w 98%. Z zestawu 27 potencjalnych zmiennych opisujących warunki
agrotechniczno-przyrodnicze pola, położenie i organizację gospodarstwa oraz charakteryzujących zarządzającego,
w modelu regresji nie znalazło się wiele zmiennych. Nie stwierdzono m.in. statystycznie istotnego wpływu
na intensywność nawożenia azotem pszenicy jarej położenia gospodarstwa na obszarach OSN i Natura 2000,
uczestniczenia w programach rolnośrodowiskowych oraz wieku i wykształcenia kierownika, jak też tego, czy
gospodarstwo stanowi główne źródło dochodów, czy jest następca oraz wielkości obszarowej gospodarstwa.
The aim of the study was to determine the factors affecting the intensity of nitrogen fertilization in spring wheat among
farms of Kujawsko-Pomorskie Voivodeship. In the sample 72 farms growing spring wheat in 2012 variability of nitrogen
fertilization was explained in 98% by yield, yield‘s nitrogen absorption and the share of cereals in plantings. From the
set of 27 potential variables describing agronomic and natural conditions of field, localization and organization of the
farm, as well as characteristic of management many were not included in regression model. No statistically significant
influence was observed for following factors: farms’ location within areas of NVZ or Nature 2000, participation in agrienvironmental
programs, age and education of the manager, as well as whether the farm is the main source of income,
whether there is a successor and the size of the farm.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00