Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Miejsce ekologicznej produkcji rolniczej w polskim rolnictwie

Tytuł:
Miejsce ekologicznej produkcji rolniczej w polskim rolnictwie
The place of the organic farm output in the Polish agriculture
Autorzy:
Zuba-Ciszewska, M.
Zuba, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/863187.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2016, 18, 3
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 2004-2014 udział ogółu gospodarstw ekologicznych w gospodarstwach rolnych w kraju wzrósł 13-rotnie do 1,8%, a udział powierzchni ekologicznych użytków rolnych w użytkach rolnych 8-krotnie, do 3,5%. Wyraźnie wyspecjalizowane w ekologicznej produkcji rolnej są cztery województwa: warmińsko-mazurskie, zachodniopomorskie, mazowieckie i lubelskie. Produkcja ekologiczna poprawia strukturę gospodarstw rolnych w kraju. W Polsce wzrosły powierzchnia najważniejszych ekologicznych upraw oraz ich udział w powierzchni upraw. Istotny udział w krajowej produkcji zajmują mleko owcze i mleko kozie. Pokrywanie się regionów specjalizujących się w danej produkcji ekologicznej z produkcją ogółem widać wyraźnie jedynie w przypadku owoców. Wzrosła w Polsce (we wszystkich województwach) liczba ekologicznych przetwórni. Dominują przetwórnie owoców i warzyw oraz przemiału zbóż. Przetwórnie produktów ekologicznych są skoncentrowane w województwach mazowieckim, lubelskim i wielkopolskim. Województwa specjalizujące się w przetwórstwie ekologicznym mleka oraz owoców i warzyw mają do tego dobrą bazę surowcową, bo specjalizują się również w ich produkcji.

In years 2004-2014 the participation of the generality of organic farms in farms in the country grew up 13-times to 1.8% and the participation of the area of organic corpland in corpland grew up 8-times to 3.5%. There are four provinces clearly specialized in the organic agricultural production: Warmian Masurian, West Pomeranian, Mazovian and Lubelskie. The organic production improves the structure of farms in the country. The area of most important organic cultivations and their participation in the area of cultivations in the country grew up. The essential participation in the country-made occupy the sheep milk and the goat milk. Being covered regions specializing in the given organic production with the production altogether is apparently clearly only in case of fruit. In all provinces in Poland the number of organic processing plants increased. The processing plants of fruit, vegetables and the meal of cereals dominated. The processing plants of organic products are concentrated in voivodships: Mazovian, Lubelskie and Wielkopolskie. The provinces specializing in the organic milk, fruit and vegetables processing have a good raw material base, because they are specializing also in their production.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies