Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Energochłonność produkcji sorgo na cele energetyczne - analiza regionalna

Tytuł:
Energochłonność produkcji sorgo na cele energetyczne - analiza regionalna
Energy consumption of sorghum production for energy purposes - regional analysis
Autorzy:
Peplinski, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/863117.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Tematy:
sorgo
uprawa roslin
kiszenie
kiszonki
transport
uprawa na cele energetyczne
energochlonnosc produkcji
analiza regionalna
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 1
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była analiza nakładów energetycznych ponoszonych w uprawie, zakiszaniu i transporcie kiszonki z sorgo do biogazowni. Dane pozyskano z kart technologicznych opracowanych dla modelowych gospodarstw rolnych produkujących rośliny na cele energetyczne, zlokalizowanych w 5 makroregionach. Stwierdzono, że najniższą energochłonnością cechowała się produkcja w gospodarstwach o powierzchni 130 ha UR, zarówno w przeliczeniu na 1 ha uprawy, jak i 1 tonę uzyskanej kiszonki. W przypadku analizy regionalnej stwierdzono, że głównym determinantem poziomu nakładów energetycznych były uzyskiwane plony. Regiony uzyskujące najwyższe plony sorgo miały najwyższe nakłady energetyczne na 1 ha uprawy, ale najniższą energochłonność po przeliczeniu na 1 tonę uzyskanej kiszonki.

The aim of the study was the analysis the energy expenditures incurred in the production of sorghum silage. Data wasobtained from card`s technological developed for the model farms producing crops for energy purposes. They were developed for farms located in 5 macro-regions. The analysis showed that the lowest energy consumption was characterized by the production of farms with an area of 130 ha, both per hectare and per ton of silage obtained. In case of regional analysis, it was found that the main determinant of energy expenditure were obtained yields. Regions obtaining the highest yields of sorghum had the highest energy inputs per 1 ha of crops, but the lowest energy consumption per ton of silage obtained.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies