Koszty pracy w ekologicznej i konwencjonalnej produkcji jabłek w Polsce The costs of human labor for organic and conventional apple production in Poland
Przedstawiono wyniki badań kosztówpracy w sadach jabłoniowych dla produkcji konwencjonalnej i ekologicznej, przeprowadzonych w latach 2009-2012 w gospodarstwach sadowniczych centralnej Polski. Owoce z produkcji ekologicznej charakteryzowały się większymi o 12,4% kosztami pracy ludzkiej, głównie z racji większych nakładów pracy przy odchwaszczaniu i utrzymaniu gleby w sadzie.
The production costs and the inputs of human labor for organic fruit production of apples, were evaluated and compared to the conventional production for those fruits. The basis of research were data from twenty commercialfruitfarms, twelve farms with conventional and eight with organic production. The main problem in organic production were costs of weed control and soil cultivation. The inputs of human labor were higher in organic production of apples than in conventional one, they were 12,5 % higher what constituted about 40 hours per 1 ha. The total inputs of human labor turned out to be closely correlated to yields and inputs of human labor for picking offruit for both modes of production. The correlation between total inputs of human labor and inputs for weed control turned out to be not significant, even though the inputs for weed control constituted 1/3 of total inputs of human labor in organic production.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00