Produkcja warzyw w Polsce i wybranych krajach Unii Europejskiej w latach 2000-2014 Vegetables production in Poland and same EU countries in the years 2000-2014
Określono zmiany w powierzchni upraw i zbiorach warzyw gruntowych w Polsce i wybranych
krajach UE. Z badań wynika, że Polska zajmuje ciągle 4. miejsce w UE, ale obecnie ex aequo z Holandią.
Areał upraw i zbiory ogółem w Polsce były przez 14 lat na stabilnym poziomie przy spadku produkcji
kapusty, marchwi, buraków i cebuli, a plony i średni areał uprawy jest najniższy wśród badanych krajów.
Badania wykazały, że istnieje rynek zbytu na warzywa będące podstawą polskiej produkcji, ale konieczne
jest szybsze zwiększanie produktywności powierzchni i poprawa struktury obszarowej upraw.
The changes in the ground vegetables cultivation area and harvests in Poland and same EU countries
have been studied. Research shows that Poland still take the 4th place in the EU, but today ex aequo with
the Netherlands. Acreage and total harvest in Poland was for 14 years at a stable level with a decrease in
the production of cabbage, carrots, beets and onions, and the yield and the average acreage is the lowest
among the countries surveyed. The study shows that there is still a market for vegetables being the basis
of Polish production, but it is necessary to faster the increase of productivity and average cultivation area.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00