Duck typically represents a smaller proportion in the poultry meat production of the world.
However, certain European, as well as Eastern and South Asian countries produce a significant amount of
duck meat. In the recent decades, production significantly increased both in these regions and worldwide.
This study focuses on the international situation of the duck sector, as well as changes in production and
trade trends. In addition, RCA indexes were used to examine the comparative advantages of duck meat
and meat products in the world market of waterfowl products in the case of the most significant exporting
countries of the world. It can be concluded that even though certain exporting countries have various
trade and competitive advantages in the case of different products, other regions must face disadvantages.
W artykule przedstawiono międzynarodową sytuację sektora produktów kaczych, a także zmian w
trendach produkcyjnych i handlowych mięsem kaczym. Mimo że kaczki stanowią nieduży udział w produkcji
mięsa drobiowego na świecie, w ostatnich dziesięcioleciach produkcja tego mięsa znacznie wzrosła.
Tendencję wzrostową produkcji mięsa kaczego odnotowano zarówno na świecie, jak i w krajach wschodniej
Europy i w krajach południowoazjatyckich. W celu porównania zalet mięsa kaczego i innych produktów
mięsnych z ptactwa wodnego na światowym rynku produktów w przypadku najbardziej znaczących krajów
eksportujących wykorzystano wskaźniki RCA .
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00