Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Examination of adapting the contractual system in the Hungarian wine sector

Tytuł:
Examination of adapting the contractual system in the Hungarian wine sector
Ocena wdrożenia systemu kontraktacji w węgierskim sektorze wina
Autorzy:
Kispal, G.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/862583.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Tematy:
cooperation
contractual system
Hungary
winemaking
cluster
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2017, 19, 2
1508-3535
2450-7296
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
On a world scale, a huge concentration could be observed in viticulture and wine production during the last few decades. According to Kym Anderson [2003] the development of global wine market may be put at the 1990s. In the traditional European wine producing countries collaborations and integrations, as conditions for the safe operation of the sector, had been formed some decades before. Cooperation is necessary, because in many cases, only it can solve or mitigate the issues from global challenges. In our times assertion of interests and minimizing costs are becoming increasingly important, in which different forms of cooperation can provide great help. This study is intended to show what kind of collaborations can be noticed in the wine production of Hungary, and which form of cooperation could be the best one to manage the current professional issues. It examines how to adapt the basic principles of integrations that have achieved success abroad. The topicality of this matter is strengthened by the fact that Zsolt Feldman [2016] ranks the elaboration of inter-trade agreements, which can be the first step of cooperation by all means, amongst the most important tasks of the sector based on the FM-HNT partnership.

Celem artykułu jest ocena różnych form współpracy na przykładzie węgierskiego sektora uprawy winogron i produkcji wina. Analizie poddano współpracę na zasadzie integracji w oparciu o ideę klastra, którą porównano z systemem kontraktacji. Stwierdzono, że klastry przynoszą wiele korzyści, jednak forma ta nie jest jeszcze dostatecznie rozwinięta, głównie z uwagi na ograniczone zaufanie uczestników i brak jasnych celów o charakterze długookresowym. Stąd bardziej dominująca jest kontraktacja.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies