Problem marnotrawstwa w perspektywie unijnej polityki bezpieczeństwa żywności Problem of food waste in the policies of the European Union food security
Celem artykułu jest pokazanie inicjatyw, które prowadzi Unia Europejska w ramach polityki
bezpieczeństwa żywności w obszarze zapobiegania i zmniejszenia poziomu marnotrawstwa żywności.
Działania te odbywają się zarówno na poziomie krajowym, regionalnym, jak i lokalnym w UE. Marnowanie
żywności występuje na każdym etapie, od uprawy surowców i produkcji, aż po konsumpcję. Skala marnowania
żywności jest ogromna. Obecnie w Europie Około marnuje się około 140 mln ton żywności rocznie.
Dokonano przeglądu literatury z tego obszaru oraz analizy źródeł wtórnych pochodzących z FAO i Eurostatu.
The aim of the paper was to present initiatives which leads the European Union in the framework of food safety policy in
the area of preventing and reducing levels of food waste. These activities take place both at national, regional and local level in
the EU. Food waste occurs in each stage of growing raw materials and production to the consumption. The scale of food waste
is huge. Approximately 140 billion tons of food is wasted every year in Europe today. This article reviews the literature in this
area and analysis of secondary sources from FAO and Eurostat.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00