Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Abundance, production and respiration of bacterioneuston and bacterioplankton in the coastal lake Dolgie Wielkie

Tytuł:
Abundance, production and respiration of bacterioneuston and bacterioplankton in the coastal lake Dolgie Wielkie
Liczebność bakterii, produkcja bakteryjna i poziom oddychania w warstwie filmu, warstwie błony powierzchniowej i w wodzie podpowierzchniowej przebrzeżnego jeziora Dołgie Wielkie
Autorzy:
Zdanowicz, M.
Mudryk, Z.J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/85157.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Akademia Pomorska w Słupsku
Tematy:
abundance
production
respiration
neustonic bacteria
planktonic bacteria
lake
coastal lake
lake Dolgie Wielkie
Źródło:
Baltic Coastal Zone. Journal of Ecology and Protection of the Coastline; 2017, 21
1643-0115
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents the results of the study of abundance, production and respiration in surface layers and subsurface water in the coastal lake Dołgie Wielkie. Indicate that the total numbers of neustonic bacteria were higher than planktonic bacteria. The level of production and respiration rate were higher in the subsurface water than in surface layers. Bacterial abundance, production and respiration rate were changing with seasons.

W warstwach powierzchniowych i podpowierzchniowych jeziora Dołgie Wielkie badano liczebność, produkcję i poziom aktywności oddechowej bakterioneustonu i bakterioplanktonu. Uzyskane wyniki badań wykazały, że ogólna liczebność bakterii neustonowych była wyższa niż planktonowych. Poziom produkcji bakteryjnej i tempo procesów oddechowych były wyższe w wodzie podpowierzchniowej niż w warstwach powierzchniowych. W jeziorze Dołgie Wielkie stwierdzono dynamikę zmian sezonowych ogólnej liczebności bakterii i ich produktywności.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies