Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of the wastewater from chosen food processing industries on a quality of water in the mouth section of River Odra

Tytuł:
Influence of the wastewater from chosen food processing industries on a quality of water in the mouth section of River Odra
Wpływ ścieków z wybranych zakładów przemysłu spożywczego na jakość wód powierzchniowych na terenie miasta Szczecina
Autorzy:
Wira, J.
Tarnowski, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/85105.pdf
Data publikacji:
2000
Wydawca:
Akademia Pomorska w Słupsku
Tematy:
waste water
food processing industry
water quality
mouth section
Odra River
waste water treatment plant
Szczecin city
biological treatment
sewage treatment
biological sewage treatment
Źródło:
Baltic Coastal Zone. Journal of Ecology and Protection of the Coastline; 2000, 04
1643-0115
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Influence of the wastewater from chosen food processing industries located in Szczecin on a quality of receiver’s water was presented. The theoretical part of the paper comprises general fundamentals of the biological treatment of the wastewater, the sources of the wastewater and their impact onto a sewerage system and the receiver at meat processing and dairy industries were also presented in this part of the paper. Szczecin Dairy and Szczecin Poultry Processing Company are both equipped with biological wastewater treatment plants. The treated wastewater is discharged to the receivers that are directly linked to River Odra, thus has an impact on the quality of River Odra water. Basing on a performed research on parameters of untreated and treated wastewater, the treatment performance of the wastewater treatment plants was described as well as an attempt to estimation of an impact of the wastewater onto the receiver was made.

W pracy został przedstawiony wpływ wybranych zakładów przemysłu spożywczego zlokalizowanych w Szczecinie na jakość wody w odbiorniku. Teoretyczna część pracy opisuje generalne zasady biologicznego oczyszczania ścieków, źródła ścieków w omawianych zakładach - przetwórstwa mięsnego i mleczarni, a także wpływ tych ścieków na odbiornik. Ścieki ze Szczecińskich Zakładów Drobiarskich „DROBIMEX-HEINTZ” oraz Szczecińskich Zakładów Mleczarskich są oczyszczane w biologicznych oczyszczalniach ścieków. Oczyszczone ścieki są odprowadzane do odbiorników bezpośrednio połączonych z rzeka Odra, w związku z czym maja wpływ na jakość jej wód. W oparciu o przeprowadzone badania parametrów nie oczyszczonych i oczyszczonych ścieków dokonano oceny w/w zakładów na jakość wody w rzece Odrze w jej ujściowym odcinku.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies