Responses of antioxidant status in the gills of brown trout (Salmo trutta m. trutta L.) with ulcerative dermal necrosis Stan obrony antyoksydacyjnej w skrzelach troci wędrownej (Salmo trutta m. trutta L.) z wrzodziejącą martwicą skóry
Antioxidant defence system (activities of superoxide dismutase, catalase, glutathione reductase,
and glutathione peroxidase), and free radical modification of lipids were determined in the gills
from male and female brown trout (Salmo trutta m. trutta L.) affected by ulcerative dermal necrosis
(UDN). In both males and females, lipid oxidation in the gills from UDN-affected trout showed
higher values as compared to the respective control. UDN induced an increase of thiobarbituric acid
reactive substances (TBARS) levels both in the gills of males and females. UDN caused a decrease
in gill antioxidant enzyme activities. This might be due to inactivation of the abovementioned
enzymes by the end products of lipid peroxidation. The importance of the glutathionemediated
antioxidant defence system in protection against UDN-induced oxidative stress was
demonstrated.
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących występowania stresu oksydacyjnego
w tkance skrzeli samców i samic troci wędrownej (Salmo trutta m. trutta L.) z wrzodziejącą
martwicą skóry. Pod względem badawczym skrzela stanowią wartościową tkankę, która
w największym stopniu narażona jest na oddziaływanie niekorzystnych czynników środowiska.
Uzyskane wyniki badań wykazały zróżnicowanie poziomu intensywności procesów lipoperoksydacji
(ocenianych przez poziom TBARS produktów) oraz aktywności enzymów
antyoksydacyjnych (dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy, reduktazy i peroksydazy glutationowej)
w okresie tarła u osobników troci wędrownej zdrowych i chorych z wrzodziejącą
martwicą skóry. Pobór materiału badawczego z rzeki Słupi (Północna Polska) odbył się we
ścisłej współpracy z Dyrekcją Parku Krajobrazowego „Dolina Słupi” oraz Zarządem Okręgu
Polskiego Związku Wędkarskiego w Słupsku w latach 2007-2009.
Wyniki naszych badań sugerują istotne zwiększenie poziomu procesów peroksydacji lipidów
w tkance skrzeli troci – dla samców trzykrotne, dla samic – o 3,5 raza. Wspomniane
schorzenie wywołuje stres oksydacyjny w skrzelach ryb z inhibicją mechanizmów antyoksydacyjnej
obrony. Obniżenie aktywności podstawowych enzymów antyoksydacyjnych z jednoczesną
intensyfikacją procesów peroksydacji lipidów obniża wydajność procesów tarłowych
tego gatunku ryb.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00