Bacterial utilization of amino acids and carbohydrates in a marine beach Wykorzystanie aminokwasów i cukrów przez bakterie wyizolowane z plaży morskiej
Utilization of various amino acids and carbohydrates by heterotrophic bacteria isolated from
a sandy beach in Sopot, Poland, southern Baltic Sea coast, was determined. The most intensive
growth of bacteria was observed in the presence of amino acids, while carbohydrates were utilized
less actively. Differences in the utilization of individual amino acids and carbohydrates by bacteria
have been determined. The highest capability to assimilate amino acids and carbohydrates was observed
in bacterial strains isolated from the middle part of the studied beach. No major differences
were determined in the intensity of assimilation of the tested compounds by bacteria isolated from
the surface and subsurface sand layers. Bacterial utilization of amino acids and carbohydrates depended
on the chemical structure of those compounds.
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących wykorzystania w procesach metabolicznych
aminokwasów i cukrów przez bakterie heterotroficzne wyizolowane z plaży morskiej
południowego Bałtyku. Stwierdzono, że bakterie wykazywały znacznie lepszy wzrost
w obecności aminokwasów niż cukrów. Najbardziej preferowanymi przez bakterie aminokwasami
były kwas asparaginowy i histydyna, a cukrami mannoza i ryboza. Nie stwierdzono
różnic w intensywności asymilacji aminokwasów i cukrów przez bakterie wyizolowane
z powierzchniowych i podpowierzchniowych warstw piasku. Natomiast wykazano, że poziom
przyswajania przez bakterie obu badanych grup organicznych związków niskocząsteczkowych
zmieniał się istotnie w płaszczyźnie horyzontalnej plaży morskiej. Szczepy bakterii
wyizolowane ze środkowej części plaży charakteryzowały się największa aktywnością metaboliczna
wobec testowanych aminokwasów i cukrów. Poziom bakteryjnego wykorzystania
aminokwasów i cukrów zależał od ich budowy chemicznej. Najwyższy procent testowanych
szczepów bakterii preferował aminokwasy aromatyczne i siarkowe, a spośród cukrów
heksozy.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00