Antibacterial activity of ethanolic leaf extracts obtained from various ficus species (Moraceae) against the fish pathogen, Citrobacter freundii Aktywność antybakteryjna etanolowych ekstraktów uzyskanych z liści różnych gatunków fikusów w stosunku do patogenu ryb, Citrobacter freundii
The diversity of culturable bacteria inhabiting the Baltic sea surface waters was more divergent at
a polluted location than at clean areas. The most important members of the family Enterobacteriaceae
that are pathogenic to fish are the enteric redmouth disease agent, Yersinia ruckeri and two
species of Edwardsiella, E. tarda and E. ictaluri, Serratia, Proteus and Citrobacter have all been
implicated as potential fish pathogens. The use of pharmaceutical substances is rather limited in
fish compared to mammalian therapeutics. Medicinal herbs play an alternative role to antibiotic
therapy in aquaculture. Ficus species (Moraceae) leaves possess great medicinal potential for the
therapy of bacterial and fungal infections and may be used as a natural antiseptic and antimicrobial
agent in veterinary. Accordingly, these products can be used in aquaculture as therapeutic and prophylactic
agents against fish pathogens, with antimicrobial properties. Present study aimed to investigate
the in vitro antimicrobial activity of the ethanolic leaf extracts of various Ficus species
against fish pathogen, Citrobacter freundii. The antimicrobial susceptibility testing was done on
Muller-Hinton agar by disc diffusion method (Kirby-Bauer disk diffusion susceptibility test protocol).
Our results demonstrate that various species of Ficus had mild antibacterial in vitro activity
against C. freundii isolated locally from infected eel (Anguilla anguilla L.). The results proved that
the extracts from F. drupacea, F. septica, F. deltoidea as well as F. hispida, F. mucuso, F. pumila,
F. craterostoma exhibit a favorable antibacterial activity against C. freundii. These validate scientifically
their inhibitory capacity attributed by their common use in folk medicine and contribute
towards the development of new treatment options in aquaculture based on natural products. The chemical analysis of the aforementioned plant extracts should be performed to determinate their
chemical composition and identify the exact phytocompounds responsible for antimicrobial activity
against C. freundii. In addition, they should be subjected to pharmacological evaluations with
the aim of assessing their in vivo efficacy, toxicity, potential adverse effects, interactions and contraindications.
Given the increasing rate of resistance development in bacterial pathogens in aquaculture
environments, medicinal plants with antibacterial properties are very important as natural
resources for new active compounds.
Zioła lecznicze odgrywają rolę alternatywnej terapii antybiotykowej w akwakulturze.
Substancje biologicznie aktywne pozyskiwane z roślin mają równie dobre, a nawet bardziej
skuteczne działanie w porównaniu z tradycyjnymi lekami syntetycznymi, w dodatku nie wywołują
oporności drobnoustrojów, która często pojawia się podczas antybiotykoterapii.
W różnych regionach świata tradycyjnie w celach medycznych stosowane są różne gatunki
roślin tropikalnych, m.in. fikusy (Moraceae). Głównym celem badań była ocena wrażliwości
patogenu ryb Citrobacter freundii na etanolowe ekstrakty z liści wybranych gatunków fikusów.
Przeciwbakteryjne działanie ekstraktów oceniano in vitro, stosując metodę dyfuzyjnokrążkową.
Nasze wyniki wskazują, że różne gatunki Ficus wykazują in vitro łagodne działanie
przeciwbakteryjne przeciwko C. freundii izolowanego lokalnie z zainfekowanego węgorza (Anguilla anguilla L.). Przeprowadzone badania wykazały, że największą aktywność
przeciwbakteryjną wobec szczepu C. freundii wykazały etanolowe wyciągi uzyskane z liści
gatunków fikusów: F. drupacea, F. septica, F. deltoidea, F. hispida, F. mucuso, F. pumila, F. craterostoma.
Wstępne badania screeningowe wskazują zatem, że wyciągi z liści niektórych
gatunków fikusów o właściwościach antybakteryjnych mogą stanowić alternatywne środki
terapeutyczne przeciwko infekcjom bakteryjnym w akwakulturze. Produkty te mogą być
stosowane jako środki terapeutyczne i profilaktyczne, niemniej jednak powinni jeszcze zostać
przeprowadzone bardzo intensywne badania dotyczące ich właściwości przeciwbakteryjnych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00