Porównanie cech metrycznych układu pokarmowego i powłokowego populacji jenotów hodowlanych i dziko żyjących Comparison of metric traits of the digestive and integumentary systems in a population of farmed and wild raccoon dogs
Celem prowadzonych badań było określenie wybranych różnic w budowie układu pokarmowego i powłokowego u jenotów pochodzących z hodowli fermowej w stosunku do dziko żyjących, odłowionych w Polsce północno-wschodniej (po 16 sztuk w grupie, przy równym udziale płci). Wykazano, że odpowiednie żywienie i prowadzona przez wiele lat praca hodowlana doprowadziły do zróżnicowania tych dwóch populacji w wielu cechach metrycznych przewodu pokarmowego oraz układu powłokowego. W populacji jenotów dzikich w porównaniu do jenotów hodowlanych stwierdzono istotnie wyższy stosunek długości jelit do tułowia (5,779 i 6,063) oraz wysoko istotnie wyższy stosunek długości dwunastnicy do tułowia (0,637 i 1,202), co ma związek z rodzajem pobieranego pokarmu. Niedobory żywieniowe w zakresie białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy mikro- i makroelementów w karmie wpłynęły na jakość okrywy włosowej jenotów dzikich, która charakteryzowała się niepełnym wykształceniem puchu i znacznym sfilcowaniem, sięgającym nawet do 70% powierzchni skóry.
The aim of the study was to determine some differences in the structure of the digestive and
integumentary systems in farmed and wild raccoon dogs. The subjects were farmed raccoon dogs and
wild raccoon dogs harvested in different regions of Poland in late autumn (16 animals per group in an
equal sex ratio). Proper feeding and long-term breeding work were found to have caused differences in
many metric traits of the digestive and integumentary systems of these two populations. Compared to
farmed raccoon dogs, the wild population had a significantly higher ratio of intestinal length to trunk
length (5.779 vs 6.063) and a highly significantly higher ratio of duodenal length to trunk length (0.637
vs 1.202), which was due to the type of food ingested. Proper feeding of animals has a substantial
effect on the quality of the products obtained, i.e. skins of high fur quality in the case of fur animals.
Nutritional deficiencies of dietary protein, unsaturated fatty acids and micro- or macroelements affected
the hair coat quality of the wild raccoon dogs, which was characterized by considerable felting (up to
70% of skin area) and undeveloped down.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00