Wartość użytkowa i jakość mięsa pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss) z uwzględnieniem masy ryb Utility value and meat quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) with regard to the weight of fish
Celem pracy była ocena wartości użytkowej i jakości mięsa pstrąga tęczowego w zależności od
masy ryb. Badaniami objęto 18 pstrągów, odłowionych w gospodarstwie z terenu województwa
lubelskiego, które podzielono na dwie grupy sortymentowe: S – do 350 g (n=10) i D – powyżej
350 g (n=8). Obie grupy ryb, pomimo istotnej różnicy w masie ciała, miały zbliżony udział
mięsa w tuszy (51-52%). Mięso pstrągów większych (pow. 350 g) charakteryzowało się korzystniejszym
składem chemicznym.
The aim of this study was to evaluate the utility value and meat quality of two groups of rainbow trout.
The study involved 18 trouts fished on the farm localized in the Lublin voivodeship, which were divided
into two groups of assortment: S – up to 350 g (n=10) and D – above 350 g (n=8). Both groups of fish,
despite the substantial difference in their weight, had the similar share of meat in the fish (51-52%). Meat
of larger trout (over 350 g) was characterised by more favorable chemical composition.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00