Wskaźniki biochemiczne i mineralne krwi tuczników żywionych mieszankami z udziałem łubinu żółtego (Lupinus luteus) Biochemical and mineral blood indices in fattening pigs fed mixtures containing yellow lupine (Lupinus luteus)
Przeprowadzono 3-fazowy tucz 30 świń mieszańców [♀ (landrace x yorkshire) x ♂ duroc]. W ich żywieniu, jako źródło białka, stosowano poekstrakcyjną śrutę sojową (grupa K) lub poekstrakcyjną śrutę sojową i nasiona łubinu żółtego w ilości 7,5% (grupa D1) i 15% (grupa D2). Po osiągnięciu masy ciała ok. 117,5 kg zwierzęta ubito. Od wszystkich tuczników pobrano przy uboju krew do badań. Oznaczono aktywność ALP, ASPAT i ALAT, poziom TP, GLU, CHOL, HDL, TG, CREA, UREA oraz Ca, P, Mg, Fe, celem określenia wpływu czynnika żywieniowego na homeostazę i zdrowie zwierząt. Wartości wszystkich badanych wskaźników biochemicznych i mineralnych krwi były mniejsze w grupach tuczników doświadczalnych D1 i D2 w porównaniu z grupą kontrolną K. W zdecydowanej większości różnice te były statystycznie istotne (P≤0,05 i P≤0,01). Wartości cech mieściły się w granicach referencyjnych dla gatunku. Nie stwierdzono negatywnego wpływu czynnika żywieniowego na homeostazę organizmu badanych zwierząt.
Thirty crossbred pigs [♀ (Landrace x Yorkshire) x ♂ Duroc] were fattened in a three-stage fattening
period. Soybean extraction meal (Group K) or soybean extraction meal with seeds of yellow lupine
in the amount of 7.5% (Group D1) or 15% (Group D2) were used as a source of protein in their diet.
The animals were slaughtered after reaching a body weight of about 117.5 kg. Blood samples were
collected from all pigs at this time. Activity of ALP, AST and ALT and the level of TP, GLU, CHOL,
HDL, TG, CREA, UREA, Ca, P, Mg, and Fe were determined in order to assess the impact of the
dietary factor on the homeostasis and health of the animals. The values of all biochemical and mineral
blood indicators were lower in the experimental groups (D1 and D2) than in the control. Most of these
differences were statistically significant (P≤0.05 and P≤0.01). The values of the characteristics were
within the reference limits for the species. The dietary factor had no negative effect on homeostasis in
the animals.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00