Efekty stosowania produktów towarzyszących produkcji biopaliw w półintensywnym tuczu jagniąt. Cz.I. Wyniki tuczu i wartość rzeźna Effect of the biofuel products application in semi-intensive fattening of lambs. Part I. Fattening results and slaughter value
Badano wpływ żywienia jagniąt, tuczonych półintensywnie mieszankami zawierającymi
produkty uboczne produkcji biopaliw oraz nasiona lnu, na ich wzrost oraz wartość rzeźną.
Jagnięta (tryczki) tuczono od odsadzenia od matek w wieku 8 tygodni do uzyskania masy
ciała 35 kg (±3 kg), w 5 grupach po 10 sztuk. Po zakończeniu tuczu po 6 jagniąt z każdej
grupy poddano ubojowi i ocenie wartości rzeźnej. W każdej grupie było po 50% jagniąt
plenno-mlecznej owcy kołudzkiej (OK) i mieszańców F1 z krzyżowania tryków ile de france
x OK (If x OK). Jagnięta żywiono mieszanką treściwą, w ilości około 3% masy ciała. Dodatkowo
podawano siano z traw ad libitum lub stosowano wypas na pastwisku przez 5-6 godzin
na dobę. Grupa kontrolna otrzymywała mieszankę standardową opartą na komponentach
zbożowych (50,5%) i poekstrakcyjnej śrucie rzepakowej (20%), a grupy doświadczalne mieszanki
oparte na poekstrakcyjnej śrucie rzepakowej (50%) lub suszonym wywarze kukurydzianym
– DDGS (50%), z dodatkiem nasion lnu (5%) i witaminy E (0,2%). Podczas tuczu
badano grupowe spożycie paszy i składników pokarmowych oraz tempo wzrostu jagniąt,
przeprowadzono też poubojową ocenę wartości rzeźnej. Zastosowanie w mieszance 50% poekstrakcyjnej
śruty rzepakowej lub DDGS przy równoczesnym dodatku nasion lnu i witaminy
E, niezależnie od stosowanej w dawce paszy objętościowej, nie wpłynęło na spożycie paszy,
mimo wyższej zawartości i spożycia tłuszczu w dawkach grup doświadczalnych. Nie stwierdzono
istotnego wpływu dużego udziału komponentów oleistych w mieszance na przyrosty
dobowe. Ogólnie korzystniejsze wyniki tuczu uzyskano przy stosowaniu DDGS i wypasaniu
jagniąt na pastwisku. Przy żywieniu mieszankami z komponentami oleistymi i suplementacji
witaminą E stwierdzono wzrost wydajności rzeźnej, a przy równoczesnym wypasaniu na
pastwisku – tendencję do większej powierzchni „oka” polędwicy i większego otłuszczenia
tuszy. Krzyżowanie plenno-mlecznych owiec kołudzkich z trykami rasy mięsnej ile de france
wpłynęło korzystnie na tempo wzrostu mieszańców i ich mięsność, przy tendencji do większego
otłuszczenia tusz.
In this study, the investigations on the effect of the application of by-products from biofuel
production in semi-intensive fattening of lambs on their growth and slaughter value were carried out.
After weaning from their mothers at the age of 8 weeks, the ram lambs were fattened until reaching
body weight of 35 kg (±3 kg) in 5 groups, 10 animals in each group. After completion of fattening, 6
lambs from each group were slaughtered and subjected to slaughter analysis. Each group contained
50% of lambs of prolific-dairy Koluda sheep breed (OK) and 50% of F1 Ile de France rams x OK ewes
(If x OK). The animals were fed the concentrates in the quantity of ca. 3% of body weight. Additionally,
hay from grass ad libitum was administered, or grazing on pasture for 5-6 hours per day was employed.
The control group received standard concentrate mixture based on cereal components (50.5%) and
rapeseed meal (20%) and the control group were fed the experimental mixtures, containing rapeseed
meal or maize DDGS (50%), linen seed (5%) and E vitamin (0.2%). During fattening, consumption
of feed and nutrients in group and growth rate of the lambs were examined. Assessment of slaughter
value was carried out, as well. The application of 50% rapeseed meal or DDGS in the mixture, with
the simultaneous addition of linen seeds and E vitamin, irrespectively of the roughage employed in
the ration, did not affect feed consumption, in spite of higher level and consumption of dietary fat in
the experimental groups. Any significant effect of high participation of oil components in the mixture
on daily body weight gains was not found. Generally, more favourable fattening results were obtained
when employing DDGS and during grazing of the lambs on the pasture. When feeding the diets with
oil components and supplementation with E vitamin, dressing percentage was found to increase; in
case of simultaneous grazing on the pasture, the tendency to greater loin “eye” area and higher fatness
of carcass was recorded. The crossing of prolific-dairy Koluda ewes with the rams of meat Ile de
France breed, had a favourable effect on the growth rate and meatiness of crossbreds, with the tendency
towards greater fatness of carcasses.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00