Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ podawania kurom nieśnym zielonki z paciorecznika na intensywność barwy żółtka jaja

Tytuł:
Wpływ podawania kurom nieśnym zielonki z paciorecznika na intensywność barwy żółtka jaja
Influence of administering green fodder from Red canna for laying hens on the intensity of colour of the egg yolk
Autorzy:
Sobczak, J.
Marek, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/843864.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Zootechniczne
Źródło:
Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego; 2012, 08, 4
1733-7305
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było określenie wpływu zielonki z paciorecznika ogrodowego (Canna x generalis) na intensywność barwy żółtek jaj spożywczych. Badania prowadzono w 2 grupach doświadczalnych niosek typu towarowego przez okres 6 miesięcy. Paciorecznik wykorzystywany był jako biofiltr w procesie oczyszczania powietrza usuwanego z kurnika. Kury zjadały zielonkę z paciorecznika bardzo chętnie. Nie odnotowano negatywnych skutków zdrowotnych i produkcyjnych. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że podawanie nioskom zielonki z paciorecznika ogrodowego ma znaczący wpływ na intensywność barwy żółtek jaj. Określono minimalną dawkę zielonki (10 g/kurę/dzień), gwarantującą 2-punktowy wzrost intensywności barwy żółtka w skali La Roche.

The aim of research was to determine the influence of green fodder of Red canna (Canna x generalis ) on the intensity of colour of yolks of food eggs. The research was conducted in 2 experimental groups of laying hens of the commercial type for the period of 6 months. Red canna was used as the biofilter in the purification process of air removed from the henhouse. Hens consumed green fodder of Red canna very willingly. Any health and production negative effects were not found. Based on the achieved results it was stated that administration of green fodder had a significant effect on the intensity of colour of yolks of food eggs. There was also estimated the minimum dose of green fodder, equal to 10 g/hen/ day, guaranteeing two points of increase in intensity of the colour of yolks in La Roche scale.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies