Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ dodatku oleju rzepakowego i rybnego do dawek pokarmowych na zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych w tłuszczu combra i stopień otłuszczenia tuszek króliczych

Tytuł:
Wpływ dodatku oleju rzepakowego i rybnego do dawek pokarmowych na zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych w tłuszczu combra i stopień otłuszczenia tuszek króliczych
Effect of adding rapeseed and fish oils to the diet of rabbits on the fatty acid composition of saddle fat and the degree of carcass fatness
Autorzy:
Kowalska, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/843803.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Zootechniczne
Tematy:
kroliki
zywienie zwierzat
dodatki paszowe
krolik bialy nowozelandzki
otluszczenie
tuszki krolicze
tluszcz kroliczy
sklad kwasow tluszczowych
modyfikacja
czynniki zywieniowe
olej rzepakowy
olej rybny
Źródło:
Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego; 2015, 11, 3
1733-7305
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była modyfikacja składu kwasów tłuszczowych tłuszczu króliczego poprzez skarmianie pełnoporcjowych mieszanek granulowanych z 2% udziałem oleju rzepakowego lub rybnego. Badania przeprowadzono na grupie 60 samców królików rasy nowozelandzkiej białej, podzielonych na trzy grupy otrzymujące pełnoporcjową mieszankę paszową: standardową, natłuszczaną olejem rzepakowym lub olejem rybnym. Zastosowanie olejów rzepakowego i rybnego w żywieniu królików wpłynęło korzystnie na końcową masę ciała zwierząt (90. dzień życia). Tuszki królików żywionych mieszankami natłuszczanymi olejem rzepakowym charakteryzowały się najmniejszym udziałem tłuszczu łopatkowego oraz okołonerkowego i żołądkowego, a różnice te okazały się istotne (P≤0,01) w stosunku do pozostałych grup. Ukierunkowana suplementacja dawki pokarmowej, poprzez dodatek oleju rzepakowego i rybnego, nie miała wpływu na poziom białka i tłuszczu śródmięśniowego w badanym mięśniu najdłuższym grzbietu. W wyniku skarmiania oleju rybnego w tkankach tłuszczowych królików uzyskano istotne, korzystne dla konsumentów tego mięsa, obniżenie stosunku kwasów PUFA n-6/n-3 (P≤0,01). Zastosowanie oleju rzepakowego w żywieniu królików obniżyło w ich tkankach tłuszczowych udział kwasu laurynowego (C12:0), mirystynowego (C14:0) i palmitynowego (C16:0) oraz wpłynęło na poprawę wartości indeksu aterogennego tłuszczu oraz nasycenia. Istotną poprawę wartości indeksu trombogennego uzyskano po zastosowaniu w mieszankach paszowych dla królików oleju rybnego.

The aim of the study was to modify the fatty acid composition of rabbit fat using complete pelleted diets with 2% rapeseed or fish oil. Sixty male New Zealand White rabbits were assigned to three groups receiving complete diets: a standard diet or a diet supplemented with rapeseed oil or fish oil. The use of rapeseed and fish oils in the diet had a favourable effect on the final body weight of the animals (90 days of age). The carcasses of rabbits fed the diet supplemented with rapeseed oil had the lowest proportions of shoulder fat, kidney fat and abdominal fat, with significant (P≤0.01) differences with respect to the other groups. Targeted supplementation of the diet with rapeseed and fish oils had no effect on the level of protein and intramuscular fat in the longissimus dorsi muscle. As a result of supplementation with fish oil, the n-6/n-3 PUFA ratio in the adipose tissue of the rabbits decreased significantly (P≤0.01), which is beneficial for the consumers of this meat. The use of rapeseed oil in the diet reduced the content of lauric (C12:0), myristic (C14:0) and palmitic (C16:0) acids in the adipose tissue and improved the atherogenic index and saturation. There was a considerable improvement in the thrombogenic index after adding fish oil to the rabbit diets.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies