Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Profil kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu w mleku krów użytkowanych w systemie niskonakładowym z uwzględnieniem sezonu produkcji

Tytuł:
Profil kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu w mleku krów użytkowanych w systemie niskonakładowym z uwzględnieniem sezonu produkcji
Fatty acid profile and cholesterol content of the milk of cows raised in a low-input system, taking into account the production season
Autorzy:
Krol, J.
Litwinczuk, Z.
Matwiejczuk, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/843688.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Zootechniczne
Tematy:
krowy mleczne
bydlo polskie czerwone
bydlo bialogrzbiete
bydlo simental
produkcja niskonakladowa
produkcja mleka
mleko krowie
sklad kwasow tluszczowych
zawartosc cholesterolu
Źródło:
Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego; 2015, 11, 2
1733-7305
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Określono profil kwasów tłuszczowych oraz zawartość cholesterolu w 127 próbkach mleka pobranych od krów 3 ras (polskiej czerwonej, białogrzbietej i simentalskiej), użytkowanych w 13 gospodarstwach w systemie niskonakładowym. Grupę odniesienia stanowiły 53 próbki mleka pobrane od krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej, użytkowanych w intensywnych technologiach chowu. Wykazano, że surowiec produkowany w gospodarstwach niskonakładowych charakteryzował się wyższym udziałem kwasów nienasyconych, w tym jedno- i wielonienasyconych, przy niższej zawartości cholesterolu w porównaniu do mleka pozyskiwanego od krów użytkowanych w systemie intensywnym. Należy podkreślić, że mleko pozyskiwane w gospodarstwach niskonakładowych, stosujących tradycyjny system żywienia, zawierało w sezonie wiosenno-letnim prawie trzykrotnie więcej kwasu CLA – średnio 0,73% (z wahaniami od 0,54% u rasy białogrzbietej do 1,17% u polskiej czerwonej), w porównaniu do surowca z systemu intensywnego. W sezonie jesienno-zimowym (przy żywieniu krów paszami konserwowanymi) różnice w zawartości kwasu CLA na korzyść systemu niskonakładowego wynosiły już tylko 0,16 p.p. Sezon produkcji różnicował profil kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu w mleku krów użytkowanych w systemie niskonakładowym. Mleko pozyskiwane w sezonie wiosenno-letnim zawierało istotnie więcej kwasów z grupy PUFA i prawie 2 razy więcej CLA.

Fatty acid profile and cholesterol content were determined in 127 milk samples collected from cows of three breeds (Polish Red, White-Backed and Simmental) raised on 13 farms in a low-input system. The reference group consisted of 53 milk samples collected from Polish Black-and-White Holstein- Friesians raised in an intensive technology system. The raw material produced on the low-input farms was found to have a higher proportion of unsaturated fatty acids, including mono- and polyunsaturated fatty acids, and lower cholesterol content than the milk obtained from the cows raised in an intensive system. It should be emphasized that in the spring/summer season the milk obtained on the low-input farms using a traditional feeding system contained nearly three times as much CLA – on average 0.73% (ranging from 0.54% in the White-Backed breed to as much as 1.17% in the Polish Red cows) – as the raw material from the intensive system. In the autumn/winter season (when the cows were fed conserved fodder) the differences CLA content in favour of the low-input system were only 0.16%. The production season differentiated the fatty acid profile and cholesterol content in the milk of the cows raised in the low-input system. The milk obtained in the spring/summer season had significantly higher proportions of PUFA and nearly twice as much CLA.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies