Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie wybranych kwasów organicznych i ich mieszanin w żywieniu kurcząt rzeźnych

Tytuł:
Wykorzystanie wybranych kwasów organicznych i ich mieszanin w żywieniu kurcząt rzeźnych
Utilization of selected organic acids and their mixtures in feeding of broiler chickens
Autorzy:
Hejdysz, M.
Wiaz, M.
Jozefiak, D.
Kaczmarek, S.
Rutkowski, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/843539.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Zootechniczne
Źródło:
Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego; 2012, 08, 2
1733-7305
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu dodatku średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), maślanu wapnia, kwasu benzoesowego i ich mieszanin, jako potencjalnych stymulatorów wzrostu w żywieniu kurcząt rzeźnych. Doświadczenie przeprowadzono na 12 grupach ptaków żywionych dietami zawierającymi dodatek kwasu benzoesowego – B (0,1%), maślanu wapnia – MW (1%), średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA): kapronowego – K1 (0,85%), kaprylowego – K2 (0,85%), kaprynowego – K3 (0,85%), ich mieszaniny w stosunku 1:1:1 – MCFA (0,85%) oraz mieszaniny kwasu kaprynowego i kaprylowego w formie triglicerydowej (0,3%) w stosunku 1,4:1 – MCT. Grupa kontrolna pozytywna (PC) zawierała dodatek kokcydiostatyku – salinomycyny, w ilości 70 mg/kg. W grupie kontrolnej negatywnej (NC) nie zastosowano żadnych dodatków. We wszystkich okresach odchowu nie stwierdzono poprawienia wskaźników odchowu w stosunku do PC i NC (P<0,05). W okresie od 1. do 14. dnia życia najgorszym przyrostem charakteryzowały się grupy BK2 i BMCFA, natomiast najwyższy współczynnik zużycia paszy na 1 kg m.c. występował w grupie BMW (P<0,05). W okresie od 15. do 35. dnia życia najgorszym przyrostem i zużyciem paszy na 1 kg przyrostu charakteryzowały się ptaki z grupy MWMCFA (P<0,05). W przypadku grup BMCFA, BMCT i BMW również stwierdzono wzrost współczynnika zużycia paszy (P<0,05). W całym okresie doświadczenia (do 35. dnia życia) pogorszenie przyrostów masy ciała ptaków stwierdzono w grupie BMCFA, natomiast negatywny wpływ dodatków na współczynniki zużycia paszy występował w przypadku grup BMW, BMCT, BMCFA oraz MWMCFA (P<0,05).

The aim of this study was to determine the effect of medium chain fatty acids (MCFA), calcium butyrate, benzoic acid and their mixtures as potential growth promoters in feed for broiler chickens. The experiment was conducted on 12 groups of birds fed with the diets containing the addition of benzoic acid – B (0.1%), calcium butyrate – MW (1%), medium-fatty acids (MCFA): caproic – K1 (0.85%), caprylic – K2 (0.85%), capric – K3, and their mixtures (0.85%) in the ratio 1:1:1 – MCFA and the mixture of capric and caprylic acid in a form of triglycerides (0.3%) in the ratio 1.4:1 – MCT. The positive control (PC) included addition of a coccidiostatic – salinomycin in the quantity of 70 mg/kg. The negative control (NC) did not contain any additives. In all periods of rearing, no improvement in performance results were observed in relation to PC and NC (P<0.05). In the period from 0 to 14 days, groups BK2 and BMCFA were characterized by the worst body weight gains, while the highest feed conversion ratio (FCR) was recorded in group BMW (P<0.05). In the period from 15 to 35 days, the birds from group MWMCFA were characterized by the worst growth and the worst FCR (P<0.05). In the case of BMCFA, BMCT and BMW groups, FCR was high (P<0.05). During the entire period of the experiment (1-35 days), the deterioration in body weight gains of the birds was observed in group BMCFA, while the birds from BMW , BMCT, BMCFA and MWMCFA groups were characterized by negative effects of experimental additives (P<0.05) on feed conversion ratio.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies