Wpływ dodatku ziół na użytkowość dojonych owiec w okresie żywienia zimowego The effect of an herb mixture supplement on the performance of milking sheep during the winter feeding period
Badania wykonano na 75 matkach merynosa polskiego odmiany barwnej, dojonych od lutego do kwietnia. Matki utrzymywane były alkierzowo i żywione konserwowanymi paszami objętościowymi oraz mieszanką pasz treściwych. Utworzono 3 grupy żywieniowe: grupa I – kontrolna, bez dodatku ziół do paszy treściwej, oraz grupy II i III, w których zastosowano dodatek mieszanki ziołowej (zamiast otrąb pszennych) do paszy treściwej, w ilości odpowiednio 10 i 20 g/szt./dzień. W ramach badań analizowano wpływ dodatku ziół do diety owiec na poziom spożycia pasz, masę ciała owiec i ich stan kondycyjny oraz na użytkowość mleczną i skład chemiczny mleka. W grupach doświadczalnych stwierdzono lepsze pobranie pasz objętościowych. Wykazano brak wpływu stosowania mieszanki ziołowej na masę ciała i kondycję owiec oraz na podstawowy skład chemiczny udojonego mleka. Owce, w diecie których zastosowano dodatek mieszanki ziołowej wykazały się lepszą wytrwałością udojową i większą dobową wydajnością mleka, co wpłynęło na większą produkcję mleka w całym okresie doju, w grupie II o 10,9%, a w III o 20,4%. Wyniki te nie zostały jednak potwierdzone statystycznie, ze względu na dużą zmienność wewnątrzgrupową.
An experiment was conducted on 75 coloured Polish Merino ewes, milked from February to April.
The ewes were housed indoors and fed on dried or ensiled bulky feed and a concentrate feed mixture.
Three feeding groups were formed: group I – the control, with no herbs added to the concentrate feed,
and groups II and III, in which an herb mixture was added (in place of wheat bran) to the concentrate
feed in the amount of 10 or 20 g/sheep/day. The study analysed the effect of the herb supplement on the
level of feed consumption, the body weight and body condition of the sheep, their milk performance,
and the chemical composition of the milk. Better intake of bulky feed was noted in the experimental
groups. The herb mixture was not found to influence the body weight and condition of the sheep
or the basic chemical composition of the milk. The sheep that received the herb mixture exhibited
better lactation persistency and higher daily milk yield, which led to greater milk production over the
entire milking period, by 10.9% in group II and 20.4% in group III. These results, however, were not
confirmed statistically due to high variation within groups.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00