Wpływ klasy (SEUROP) i masy tusz wieprzowych na zawartość mięsa szacowaną przy użyciu równań regresji z 2003 i 2011 roku The influence of the SEUROP grade and weight of pig carcasses on lean meat content evaluated using regression equations from 2003 and 2011
Badano różnice między wynikami szacowania mięsności tusz wieprzowych, obliczonej przy pomocy aktualnych równań regresji (z 2011 roku) i równań z 2003 roku. Określono także wpływ wartości rzeźnej tuczników na te różnice. Materiałem do badań było 180 988 tusz wieprzowych, pochodzących z 7 różnych zakładów ubojowych. Stwierdzono, że równania regresji opracowane w roku 2011 dla działających w przemyśle mięsnym ręcznych urządzeń klasyfikacyjnych szacują większą mięsność tusz wieprzowych (średnio o 1,51 p.p.), w porównaniu z równaniami z roku 2003. Na wielkość tych różnic statystycznie istotnie wpływa interakcja klasa tuszy x masa tuszy (p≤0,001). Wraz z obniżeniem mięsności i masy tuszy różnice szacowania się zwiększają. Przyczyną potrzeby zmian formuły równań regresji był wzrost wartości rzeźnej tuczników, jak również zmiana obowiązującej procedury testowania choirometrów, a przede wszystkim modyfikacja wzoru obliczeniowego zawartości mięsa w półtuszy podczas dysekcji.
An analysis was made of the differences between the lean meat content of pig carcasses estimated
using the current regression equations and those in use in 2003. The influence of the slaughter value of
the fattening pigs on these differences was examined as well. The research was performed on 180,988
pig carcasses from 7 slaughterhouses. The regression equations designed in 2011 for manual carcass classification equipment were found to yield 1.51 p.p. higher lean meat results than the equations used
in 2003. Interaction between carcass lean meat class and carcass weight had a statistically significant
impact on the size of these differences at p≤0.001. The lower the lean meat class and the lower the
carcass weight, the greater were the differences between the estimates. The final form of the regression
equations was influenced by the increased slaughter value of fattening pigs, changes in the testing
procedure, and above all by a change in the formula used for calculating meat content in a dissected
carcass.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00