Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ekstensywność i intensywność występowania pasożytów jelitowych u świń w gospodarstwie stosującym program profilaktyczny

Tytuł:
Ekstensywność i intensywność występowania pasożytów jelitowych u świń w gospodarstwie stosującym program profilaktyczny
The prevalence and intensity of the intestinal parasite incidence in pigs kept in farm with the prevention program
Autorzy:
Bartosik, J.
Gorski, P.
Batorska, M.
Tokarska, G.
Klockiewicz, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/843459.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Zootechniczne
Źródło:
Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego; 2012, 08, 3
1733-7305
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było porównanie składu parazytofauny jelitowej świń, należących do różnych grup technologicznych (lochy, warchlaki, tuczniki), przed i po zastosowaniu środka odrobaczającego. Badania przeprowadzono dwukrotnie, w lutym i czerwcu 2011 roku, w gospodarstwie utrzymującym świnie systemem ściołowym. Do badań pobrano dwukrotnie próbki kału od 15 loch, 7 warchlaków oraz 18 tuczników. Łącznie przebadano metodą flotacji i Mc Mastera 80 próbek kału. Zdiagnozowano 3 gatunki pasożytów należących do typu Nematoda (Strongyloides ransomi, Ascaris suum, Oesophagostomum dentatum) oraz 1 gatunek pierwotniaka należącego do typu Apicomplexa (Eimeria sp.) Największą ekstensywność ogólną odnotowano u loch w okresie poprzedzającym odrobaczanie (86,7%). Stwierdzono różnice w zakresie intensywności i ekstensywności inwazji pasożytów jelitowych w okresie przed i po zastosowaniu programu profilaktycznego. Intensywność zarobaczenia Ascaris suum u loch przed i po odrobaczeniu różniła się istotnie (P≤0,05). Największą intensywność inwazji stwierdzono po odrobaczaniu w grupie tuczników (26 800 oocyst kokcydiów w 1 g kału). U niektórych zarażonych świń zaobserwowano inwazje wielogatunkowe. Uzyskane wyniki wskazują na potrzebę prowadzenia przesiewowych badań w stadach świń, w celu kontroli i wdrażania programów profilaktycznych i/lub leczniczych.

The aim of the study was to compare the intestinal parasites in different groups of pigs (sows, weaners, fatteners) before and after application of deworming program. The experiment was carried out twice, in February and in June 2011; the investigated pigs were kept on a straw bedding system. The samples of faeces were collected twice, from 15 sows, 7 weaners and 18 fatteners. In total, 80 samples of faeces were examined using flotation and Mc Master method. Three parasitic species, belonging to phylum Nematode (Strongyloides ransomi, Ascaris suum, Oesophagostomum dentatum) and one species of protozoan from phylum Apicomplexa (Eimeria sp.) were detected. The highest prevalence of parasite infection was recorded in sows (86.7%) before deworming. The difference in the intensity and prevalence of parasite invasion was observed before and after the prevention program was adopted. The intensity of Ascaria suum invasion of sows before and after deworming was significant (P≤0.05). The highest intensity of parasitic invasion was observed after deworming in group of fatteners (26 800 oocysts of Coccidia per 1 gram of faeces). The multi-species invasions in faeces from some infected pigs were also observed. Own results indicate the necessity to implement parasitological screening protocols in pig, to control the prevention program in piggeries.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies