Wykorzystanie rodzimej rasy królików popielniańskich białych i ich mieszańców do produkcji mięsa Utilization of the native breed of Popielno White rabbits and their crossbreds in production of meat
Króliki popielniańskie białe są rodzimą rasą wyprowadzoną z nieistniejącej już rasy polskiej
albinotycznej. Prace badawcze nad wytworzeniem tej rasy zostały zapoczątkowane w 1950 r.
W roku 1989 króliki popielniańskie białe zostały objęte programem ochrony zasobów genetycznych
zwierząt gospodarskich, finansowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju
Wsi. Celem badań było określenie możliwości wykorzystania królików rasy rodzimej do produkcji
tuszek o wysokiej przydatności kulinarnej. Materiał doświadczalny stanowiło po 80
samic i 16 samców królików białych popielniańskich (BP) i białych nowozelandzkich (BN).
Samice stada podstawowego utrzymywano w pomieszczeniu zamkniętym, w kojcach ze ściółką.
Po uzyskaniu przez króliki wieku 90 dni przeprowadzono ubój doświadczalny. Badano
wskaźniki użytkowości rozpłodowej, wzrostowej i rzeźnej. Przeprowadzone badania wykazały
wysoką plenność królików popielniańskich białych. Wskaźniki użytkowości wzrostowej
były wyższe u mieszańców w porównaniu do królików białych nowozelandzkich. Analizowano
też jakość tuszek królików białych popielniańskich i białych nowozelandzkich oraz ich
mieszańców. Wielkość najcenniejszych wyrębów (comber, część tylna) była porównywalna
z rasą typowo mięsną, jaką są króliki białe nowozelandzkie. Również wysokość wskaźnika
sensorycznej jakości całkowitej potwierdziła walory kulinarne mięsa mieszańców królików
popielniańskich białych.
Popielno White rabbits are derived from the native race of non-existent Polish breed albino.
Research work on developing this breed was initiated in 1950. In 1989, Popielno White rabbits
were included in the program for protection of genetic resources of farm animals, being sponsored
by the Ministry of Agriculture and Rural Development. The aim of this study was to determine the
possibilities of utilizing the native breeds of rabbits for production of carcasses with high culinary life.
The experimental material consisted of 80 female and 16 male Popielno White rabbits (BP) and White
New Zealand (BN). Females were kept in basic herd indoors in pens with litter. The experimental
material included the carcasses of Popielno White rabbits and white New Zealand rabbits and their
crosses. After obtaining the age of 90 days by the rabbits, the experimental slaughter was carried
out. Indicators of reproductive performance, growth and slaughter were studied. The experiment
showed high fertility Popielno White rabbits. Utility indicators of growth were higher than those for
crosses of New Zealand White rabbits. The size of the most valuable logging (saddle, the rear part)
was comparable with the typical meat breed, that is, with New Zealand White rabbits. Also, the level
of overall sensory quality confirmed the culinary qualities of the meat from the crossbreds of Popielno
White rabbits.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00