Wpływ dodatku nasion lnu w dawkach pokarmowych cieląt na wskaźniki produkcyjne i skład mięsa The effect of flaxseed added to calves’ diets on production indices and meat composition
Celem badań było określenie wpływu stosowania nasion lnu oleistego w dawkach dla cieląt
rasy limousine (LM), a szczególnie jego wpływu na wskaźniki odchowu oraz skład podstawowy
mięsa cielęcego i profil kwasów tłuszczowych tłuszczu śródmięśniowego. Doświadczenie
przeprowadzono w okresie pastwiskowym na 24 zwierzętach podzielonych na grupy: K –
kontrolna i D – doświadczalna (w tym: Kk – grupa kontrolna krów, Kc – grupa kontrolna
cieląt, Dk – grupa doświadczalna krów, Dc – grupa doświadczalna cieląt). W czasie trwania
doświadczenia określono: skład chemiczny i wartość pokarmową skarmianych pasz, średnie
przyrosty masy ciała (g/dzień) oraz zużycie mieszanki treściwej na 1 kg przyrostu cieląt. Po
okresie doświadczalnym poddano ubojowi po 4 cielęta z grupy (buhajki). W pozyskanych
mięśniach (rostbef, łopatka, udziec) oznaczono skład podstawowy mięsa oraz profil kwasów
tłuszczowych w tłuszczu śródmięśniowym. Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej.
Stwierdzono, że 6% dodatek nasion lnu miał istotny wpływ na przyrosty cieląt, wpłynął
nieznacznie na skład podstawowy mięsa cielęcego, ale znacząco modyfikował profil kwasów
tłuszczowych tłuszczu śródmięśniowego. Najkorzystniejszym profilem kwasów tłuszczowych
charakteryzował się tłuszcz śródmięśniowy rostbefu, w którym przy nieznacznym obniżeniu
udziału kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (MUFA), stwierdzono istotny wzrost
udziału kwasów wielonienasyconych (PUFA).
The aim of the study was to determine the effect of adding flaxseed to the feed rations of Limousine
(LM) calves, and in particular its impact on rearing indicators, the basic composition of veal, and the
fatty acid profile of intramuscular fat. The experiment was conducted during the pasture period on 24
animals divided into groups: K – control (including Kk – control cows and Kc – control calves), and D
– experimental group (including Dk – experimental cows and Dc – experimental calves). The following
were determined during the experiment: the chemical composition and nutritional value of the feeds
used, average daily weight gain (g/day), and consumption of concentrate mixture per kg of weight gain
in the calves. After the experimental period 4 male calves from each group were slaughtered. The basic
composition of the meat was determined in the muscles obtained (short loin, shoulder and round), as
well as the fatty acid profile of the intramuscular fat. The results obtained were analysed statistically.
A 6% supplement of flaxseed was found to have a positive, statistically significant effect on weight
gain in the calves. The flaxseed supplement only slightly influenced the basic composition of the veal,
but significantly modified the fatty acid profile of the intramuscular fat. The most beneficial fatty acid
profile was noted in the intramuscular fat of the short loin, in which a slight decrease in the percentage
of monounsaturated fatty acids (MUFA) was accompanied by a significant increase in the proportion
of polyunsaturated fatty acids (PUFA).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00