Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ dodatku nasion lnu w dawkach pokarmowych cieląt na wskaźniki produkcyjne i skład mięsa

Tytuł:
Wpływ dodatku nasion lnu w dawkach pokarmowych cieląt na wskaźniki produkcyjne i skład mięsa
The effect of flaxseed added to calves’ diets on production indices and meat composition
Autorzy:
Klebaniuk, R.
Bakowski, M.
Rocki, G.
Kowalczuk-Vasiliev, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/843358.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Zootechniczne
Tematy:
bydlo miesne
bydlo limousine
zywienie zwierzat
dawki pokarmowe
dodatki paszowe
siemie lniane
cieleta
odchow zwierzat
wskazniki produkcyjne
mieso cielece
tluszcz srodmiesniowy
sklad kwasow tluszczowych
Źródło:
Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego; 2014, 10, 1
1733-7305
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było określenie wpływu stosowania nasion lnu oleistego w dawkach dla cieląt rasy limousine (LM), a szczególnie jego wpływu na wskaźniki odchowu oraz skład podstawowy mięsa cielęcego i profil kwasów tłuszczowych tłuszczu śródmięśniowego. Doświadczenie przeprowadzono w okresie pastwiskowym na 24 zwierzętach podzielonych na grupy: K – kontrolna i D – doświadczalna (w tym: Kk – grupa kontrolna krów, Kc – grupa kontrolna cieląt, Dk – grupa doświadczalna krów, Dc – grupa doświadczalna cieląt). W czasie trwania doświadczenia określono: skład chemiczny i wartość pokarmową skarmianych pasz, średnie przyrosty masy ciała (g/dzień) oraz zużycie mieszanki treściwej na 1 kg przyrostu cieląt. Po okresie doświadczalnym poddano ubojowi po 4 cielęta z grupy (buhajki). W pozyskanych mięśniach (rostbef, łopatka, udziec) oznaczono skład podstawowy mięsa oraz profil kwasów tłuszczowych w tłuszczu śródmięśniowym. Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej. Stwierdzono, że 6% dodatek nasion lnu miał istotny wpływ na przyrosty cieląt, wpłynął nieznacznie na skład podstawowy mięsa cielęcego, ale znacząco modyfikował profil kwasów tłuszczowych tłuszczu śródmięśniowego. Najkorzystniejszym profilem kwasów tłuszczowych charakteryzował się tłuszcz śródmięśniowy rostbefu, w którym przy nieznacznym obniżeniu udziału kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (MUFA), stwierdzono istotny wzrost udziału kwasów wielonienasyconych (PUFA).

The aim of the study was to determine the effect of adding flaxseed to the feed rations of Limousine (LM) calves, and in particular its impact on rearing indicators, the basic composition of veal, and the fatty acid profile of intramuscular fat. The experiment was conducted during the pasture period on 24 animals divided into groups: K – control (including Kk – control cows and Kc – control calves), and D – experimental group (including Dk – experimental cows and Dc – experimental calves). The following were determined during the experiment: the chemical composition and nutritional value of the feeds used, average daily weight gain (g/day), and consumption of concentrate mixture per kg of weight gain in the calves. After the experimental period 4 male calves from each group were slaughtered. The basic composition of the meat was determined in the muscles obtained (short loin, shoulder and round), as well as the fatty acid profile of the intramuscular fat. The results obtained were analysed statistically. A 6% supplement of flaxseed was found to have a positive, statistically significant effect on weight gain in the calves. The flaxseed supplement only slightly influenced the basic composition of the veal, but significantly modified the fatty acid profile of the intramuscular fat. The most beneficial fatty acid profile was noted in the intramuscular fat of the short loin, in which a slight decrease in the percentage of monounsaturated fatty acids (MUFA) was accompanied by a significant increase in the proportion of polyunsaturated fatty acids (PUFA).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies