Wyniki produkcyjne oraz zawartość kwasów tłuszczowych wybranych tkanek świń rasy wielkiej białej polskiej i mieszańców żywionych paszą wzbogaconą w kwasy tłuszczowe omega-3
Wyniki produkcyjne oraz zawartość kwasów tłuszczowych wybranych tkanek świń rasy wielkiej białej polskiej i mieszańców żywionych paszą wzbogaconą w kwasy tłuszczowe omega-3 Performance and fatty acid profile in the selected tissues of Polish Large White breed and crossbred pigs fed a diet enriched in omega-3 fatty acids
Wpływ rasy świń na zawartość kwasów tłuszczowych w wybranych tkankach został określony
na 16 loszkach rasy wielkiej białej polskiej (wbp) oraz mieszańcach ♂duroc x ♀(wielka
biała polska x duńska zwisłoucha). Od 70 do 110 kg masy ciała (m.c.) zwierzęta otrzymywały
paszę, w której 9% energii metabolicznej (EM) pochodziło z mieszaniny olejów lnianego
(2,0%), rzepakowego (0,5%) i rybiego (0,5%), wprowadzającej do paszy kwasy C18:3 n-3
(ALA), C20:5 n-3 (EPA), C22:5 n-3 (DPA) i C22:6 n-3 (DHA). Świnie ubito przy około 110
kg m.c. Z mięśnia longissimus dorsi (MLD) i z tłuszczu podskórnego (TP) pobrano próby, w
których określono zawartość ekstraktu eterowego (%) oraz kwasów tłuszczowych (g/100 g
tkanki). Świnie obydwu analizowanych grup charakteryzowały się podobnymi wynikami
produkcyjnymi i otłuszczeniem (grubością słoniny i zawartością tłuszczu podskórnego), różniły
się natomiast zawartością tłuszczu śródmięśniowego. MLD świń mieszańców zawierał
więcej (P≤0,01) kwasów SFA i MUFA oraz PUFA (w tym ALA, EPA, DPA i DHA) niż MLD
świń rasy wbp. Natomiast w TP loszek mieszańców było mniej (P≤0,05) MUFA (w tym C16:1
n-7 i C18:1 n-9) oraz więcej (P≤0,05) PUFA (w tym PUFA n-3) w porównaniu z TP loszek
rasy wbp. Tłuszcz śródmięśniowy obydwu grup miał podobną proporcję kwasów PUFA/SFA
(średnio 0,44), ale proporcja PUFA n-6/PUFA n-3 (Σn-6/Σn-3) była znacznie mniejsza, a więc
korzystniejsza, u świń mieszańców niż u rasy wbp (3,73 vs. 5,80; P≤0,01), co wynikało z
wyższej zawartości PUFA n-3 w MLD tych świń. Natomiast tłuszcz podskórny u obydwu
grup świń miał podobną proporcję kwasów Σn-6/Σn-3 (średnio 2,83), ale proporcja kwasów
PUFA/SFA była większa (P≤0,05) u loszek mieszańców (0,58) niż u wbp (0,50).
The effect of breed on fatty acid (FA) content of the selected tissues of the pigs fed a diet enriched
in omega-3 FA was determined in sixteen Polish Large White (PLW, n=8) and ♂Duroc x (♀Polish
Large White x ♂Danish Landrace) (n=8) pigs. From 70 to 110 kg body weight (BW) the animals were
fed a diet in which 9% of ME originated from energy of oil mixtures: 2.0% linseed, 0.5% rapeseed,
0.5% fish, which introduced to the diet C18:3 n-3 (ALA), C20:5 n-3 (EPA), C22:5 n-3 (DPA) and
C22:6 n-3 (DHA) acids. The pigs were slaughtered at approximately 110 kg BW. The Musculus
longissimus dorsi (MLD) and subcutaneous fat (ST) samples were collected for analysis of extract
ether (%) and FA (g per 100 g of tissue) content. The analyzed breeds had a similar performance and
backfat thickness, but they differed in the intramuscular fat content. MLD of crossbred pigs had higher
content of SFA, MUFA and PUFA (including ALA, EPA, DPA and DHA) than PLW pigs, whereas
subcutaneous fat of crossbred pigs had lower content of MUFA (including C16:1 n-7 and C18:1 n-9)
and higher content of PUFA (including n-3 PUFA) than PLW pigs. Intramuscular fat of both breeds
had similar ratio of PUFA/SFA (average 0.44), whereas the ratio of n-6 PUFA/n-3 PUFA (Ʃn-6/Ʃn-3)
was lower (more favorable) in crossbred than PLW pigs (3.73 vs. 5.80). This was caused by the higher
n-3 PUFA content in MLD, which was related to the higher intramuscular fat content in crossbred pigs.
Moreover, crossbred pigs had more favorable ratio of PUFA/SFA in subcutaneous fat than PLW pigs
(0.58 vs. 0.50), whereas the ratio of Ʃn-6/Ʃn-3 was similar in both pig breeds (average 2.83).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00