Podstawowy skład chemiczny i wybrane parametry tłuszczu koziego z okresu żywienia letniego i jesienno-zimowego Basic chemical composition and the selected fat parameters of caprine milk from summer and autumn-winter feeding period
Celem pracy była ocena podstawowego składu chemicznego, stopnia dyspersji tłuszczu
mlecznego i zawartości cholesterolu w mleku kozim, z uwzględnieniem sezonu produkcji.
Materiał do badań stanowiły próby mleka pobrane indywidualnie od kóz rasy białej uszlachetnionej,
z pełnego udoju. Analizie poddano łącznie 70 prób, w tym 35 w sezonie letnim (V-
-VI) i 35 w sezonie jesiennym (X-XI). W mleku oznaczono: zawartość tłuszczu, białka, laktozy
i suchej masy, stan dyspersji tłuszczu mlekowego oraz zawartość cholesterolu. Wykazano,
że w sezonie letnim zwierzęta produkowały istotnie (p≤0,01) więcej mleka (o 1,82 kg). Mleko
pozyskiwane w sezonie jesiennym zawierało natomiast istotnie (p≤0,05) więcej suchej masy
(o 0,74 punkty procentowe), w tym tłuszczu (o 0,27 p.p.), białka (o 0,43 p.p.) i laktozy (o 0,34
p.p.). Przeciętna średnica kuleczek tłuszczowych mleka koziego produkowanego w szczycie
laktacji (sezon letni) była istotnie (p≤0,05) większa (2,10 μm vs 1,80 μm) w porównaniu do
końcowej jej fazy (sezon jesienny). Mleko pozyskiwane w sezonie letnim zawierało istotnie
(p≤0,01) więcej cholesterolu w porównaniu do mleka produkowanego jesienią (16,23 vs 11,30
mg/100 g tłuszczu). Wykazano istotne, dodatnie korelacje pomiędzy wydajnością dobową
kóz a przeciętną średnicą kuleczek tłuszczowych i ich obwodem (r=0,38***), a także polem
powierzchni (r=0,43***) oraz dodatnią korelację między zawartością cholesterolu w mleku
a wydajnością dobową zwierząt (r=0,38**) oraz ujemną z koncentracją laktozy (r=–0,32*).
The aim of this study was to evaluate basic chemical composition, degree of milk fat dispersion
and cholesterol content in milk of goats with regard to the production season. The examination
included milk samples collected individually from the goats of White-Improved breed, from a whole
milking. The study involved 70 samples, including 35 ones from the summer season (May-June) and
35 samples from the autumn-winter season (October-November). In all milk samples, the following
parameters were determined: contents of fat, protein, lactose and dry matter, degree of milk fat
dispersion and cholesterol concentration. It has been shown that in the summer season the animals
produced significantly (p≤0.01) more milk (by 1.82 kg). Milk collected in the autumn season, however,
contained significantly (p≤0.05) more dry matter (by 0.74 percentage points), including fat (by 0.27
pp), protein (by 0.43 pp) and lactose (by 0.34 pp). The average diameter of the fat globules of goat
milk produced in a peak of lactation (the summer season) was significantly (p≤0.05) larger (2.10 μm
vs. 1.80 μm) compared to the end of lactation stage (the autumn-winter season). Milk obtained from
the goats in the summer season contained significantly (p≤0.01) more cholesterol with regard to the
milk collected in the autumn season (16.23 mg vs. 11.30 mg per 100 g of fat). The significant positive
correlations between the daily milk yield and the average diameter of fat globules and its circumference
(r=0.38 ***), and the surface area (r=0.43***) were found. Moreover, the positive correlations between
the cholesterol content and the daily milk yield of animals (r=0.38**) and the negative between the
cholesterol content and the lactose concentration (r=–0.32*) were stated.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00