Studies on diet of vendace from the Maróz Lake were carried out to determine sea-
sonal changes in food composition in relation to changes of zooplankton food resources
in the environment. Fish samples, were collected once a month from April to November
in the years 1994–1996. A total of 409 alimentary tracts were analyzed. Simultane-
ously, crustacean zooplankton samples were collected to assess food abundance. The
occurrence of Cladocera and Copepoda in zooplankton samples from the Maróz Lake.
Food composition in the gut of vendace did not correspond with zooplankton abun-
dance in the water. Due to considerable oxygen de
fi
ciency in the Maróz Lake (recorded
in water layer 4 m below the surface), especially in June, it may be presumed that sublit-
toral or even littoral was the bottom zone accessible for vendace, what, in turn, seems
to be indicated by the presence of detritus, algae and macrophytes debris in food of the
considered
fish species.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00