Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania nad wpływem kiszenia zielonek i suszenia siana na żywotność i inwazyjność metacerkarii motylicy wątrobowej (Fasciola hepatica L.). I. Metacerkarie w kiszonkach

Tytuł:
Badania nad wpływem kiszenia zielonek i suszenia siana na żywotność i inwazyjność metacerkarii motylicy wątrobowej (Fasciola hepatica L.). I. Metacerkarie w kiszonkach
The effect silages and dried hay on the viability and infectivity of Fasciola hepaticamatacercaria. I. Metacerkaria in silages
Issledovanija vlijanija silosirovanija zelenojj massy i sushki sena na zhivuchest' i invazijjnost' metacerkarijj pechenochnojj dvuustki Fasciola hepatica. I. Metacerkarii v silosakh
Autorzy:
Tarczynski, S.
Podkowka, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/840146.pdf
Data publikacji:
1964
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Parazytologiczne
Źródło:
Annals of Parasitology; 1964, 10, 4-5
0043-5163
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The results of the studies imply that F. hepatica metacercaria lose their ability to infect the final host (rabbit) as early as in the first days of fermentation process. Chemical and microbiologic analysis of the fermentation process suggest that the loss of infectivity and death of parasites are accounted for by a rapidly changing pH value, determined mainly by the appearance of large amounts of lactic acid in the silages, as well as by a rapid change in the composition of their biochemical flora.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies