Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ temperatury na zuzycie tlenu przez muchy (Musca domestica L.) poddane działaniu gamma-HCH

Tytuł:
Wpływ temperatury na zuzycie tlenu przez muchy (Musca domestica L.) poddane działaniu gamma-HCH
Effect of temperature on the oxygen consumption of files (Musca domestica L.) exposed to gamma-HCH
Vlijanie temperatury na ispolzovanie kisloroda mukhami (Musca domestica L.) podverzhennymi dejjstviju gamma-HCH
Autorzy:
Syrowatka, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/839540.pdf
Data publikacji:
1965
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Parazytologiczne
Źródło:
Annals of Parasitology; 1965, 11, 3
0043-5163
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The oxygen consumption studies in Musca domestica L., poisoned with γ-HCH were carried out at various temperatures. Manometric method at temperatures of 20, 25, 30, 35, 40 and 45 °C, and the doses of 0,01 μg γ-HCH/insect, 0,1 μg γ-HCH/insect, 1,0 μg γ-HCH/insect were used. At the temperature near to lethal, the oxygen consumption of control insects is not linear, but shows a characteristk maximum. Similarly, the oxygen consumption of insects poisoned by γ-HCH is not linear but exhibits a characteristic peak. A considerable analogy was found in the dynamics of oxygen consumption by insects exposed to higher temperatures, as compared with those poisoned with γ-HCH.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies