Evaluation of the degree of contamination of diary products with potentially pathogenic fungal strains. Materials for the study were: yoghurt, cottage cheese, homogenised cottage cheese, cream and buttermilk. Differentiation of species was based on their morphological features and biochemical properties (API 20 C bioMerieux). Among 300 studied diary products we have isolated 100 (33,0±2,72%) strains of yeast-like fungi. Diary products were contamined with 19 species of fungi from types: Candida, Geotrichum, Trichosporon, Saccharomyces and Rhodotorula. The highest percentage of fungi was seen in cream (95,7±4,23%), cottage cheese (87,9±5,68%) and kefir (60,0±15,5%). In other studied products the frequency ranged from 13, 1±2,54% to 35,2±6,51 %. Among the isolated fungi the following species prevailed: Geotrichum candidum (18,0±3,84%), Candida lusitaniae (15,0±3,57%) and C. inconspicua (11,0±3,13%).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00