Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie karminów octowych do barwienia larw przywr digenetycznych in situ

Tytuł:
Zastosowanie karminów octowych do barwienia larw przywr digenetycznych in situ
Application of acetocarmines for staining of digenean larvae in situ
Autorzy:
Pokora, Z.
Szilman, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/838672.pdf
Data publikacji:
1991
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Parazytologiczne
Tematy:
przywry digenetyczne
Digenea
larwy
barwienie
barwniki koszenilowe
karmin koszenili
zastosowanie
badania in situ
Źródło:
Annals of Parasitology; 1991, 37, 2
0043-5163
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Qualities of microscopical pictures of digenean larvae total slides stained with different acetocarmines were compared. Semichon's acidifying carmine for topographical staining. Schneider's and Belling's carmines for chromosomes as well as iron acetocarmine (modification of the last two) were used. The last stain permits to obtain the slides, that in respect of their colour and quality of microscopical picture may be compared with slides stained with Semichon's carmine. Contrast, colour and reaction of staining depend on concentration of iron acetate in the staining solution. Total slides of investigated larvae stained respectively with Schneider's and Belling's carmines are not enough readable.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies