Jakość ziemniaków po przejściu długiej drogi od zbioru poprzez przechowywanie i konfekcjonowanie
do konsumenta jest obniżona. Decydują o tym głównie uszkodzenia bulw podczas zbioru, załadunku i
konfekcjonowania oraz straty przechowalnicze. Najkorzystniejsza do zbioru jest temperatura powyżej
10oC. Wysokość spadku bulw na dno palety, na taśmociąg, na elementy metalowe nie powinna przekraczać
30 cm. W czasie przechowywania zachodzą transpiracja wody z bulw, oddychanie, kiełkowanie
oraz zmiany chorobowe. Zmiany biochemiczne dotyczą głównie węglowodanów, witaminy C,
związków fenolowych, glikoalkaloidów, związków azotowych, aktywności niektórych enzymów. Mogą
się ujawnić zaraza ziemniaka, mokra i sucha zgnilizna bulw oraz alternarioza. Ziemniaki konfekcjonowane
powinny być chronione przed uszkodzeniami mechanicznymi, silnym oświetleniem, a myte
przed zapakowaniem w siatki lub torby powinny być dobrze osuszone.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00