Wpływ warunków suszenia rozpyłowego soku buraka ćwikłowego na wybrane właściwości otrzymywanego proszku Effect of red beet juice spray drying conditions on selected properties of produced powder
W pracy przeanalizowano proces suszenia rozpyłowego koncentratu soku buraka ćwikłowego na nośnikach
maltodekstrynowych. Badania wykonano na stanowisku doświadczalnym, którego zasadniczym
elementem była suszarka rozpyłowa Niro Atomizer FU 11 DA z rozpryskiem cieczy dokonywanym za
pomocą wirującego dysku rozpyłowego. Przebadano wpływ wybranych parametrów procesowych, takich
jak: udział nośnika w suchej masie produktu, stopień scukrzenia (DE) maltodekstryny zastosowanej jako
nośnik, temperatura powietrza wlotowego do suszarki i prędkość obrotowa dysku rozpylającego na właściwości
proszku z soku buraka. Analizowano rozmiar uzyskiwanych cząstek proszku, gęstość nasypową,
sypkość, rozpuszczalność w wodzie oraz zawartość barwników czerwonych. Stosowanie nośników
o niskim DE umożliwiło uzyskanie dobrej sypkości i wysokiego stopnia retencji barwników czerwonych
w proszkach. Wzrost zawartości nośnika powodował mniejsze straty barwników czerwonych w trakcie
suszenia i lepszą sypkość proszków. Stosowanie wyższych temperatur wlotowych powietrza z jednej
strony decydowało o zwiększeniu rozmiaru cząstek i poprawie sypkości proszków, z drugiej zaś wpływało
na obniżenie stopnia retencji barwników czerwonych. Z kolei zmniejszanie częstości obrotów dysku rozpyłowego
przyczyniało się do zwiększania cząstek proszków i poprawę sypkości, ale nie wpływało
w sposób znaczący na stopień retencji barwników czerwonych.
In the paper analysed was the spray drying process of red beet juice concentrate with maltodextrins
applied as carriers. The research was performed on an experimental bench, where the key element was
a Niro Atomizer FU 11 DA spray dryer with a rotary atomizer to spray/atomize liquids. The effect of the
following selected process parameters was determined on the properties of the powder made from red beet
juice: content of the carrier in the dry matter of the product, dextrose equivalent (DE) of maltodextrin used
as a carrier, inlet air temperature in the spray dryer and rotational speed of the rotary atomizer. The following
was analysed: size of the powder particles obtained, bulk density, powder flowability, water solubility,
and content of red pigments. The application of carriers with a low DE made it possible to achieve a good
level of flowability and a high level of retention of red pigments in the powders. The increase in the content
of carrier resulted in lower losses in the red pigments during drying and in a better flowability level of
powders. The effect of applying higher temperatures of inlet air was that the size of particles increased and
the flowability of powders improved; but, on the other hand, the retention level of red pigments decreased.
Then, reducing the rotational speed of atomizer caused the size of particles to increase and the powder
flowability to improve; however, it did not significantly impact the retention level of red pigments.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00