Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Immunogenne wlasciwosci nasion roslin straczkowych

Tytuł:
Immunogenne wlasciwosci nasion roslin straczkowych
Autorzy:
Szymkiewicz, A
Jedrychowski, L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/828479.pdf
Data publikacji:
2003
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
Tematy:
zdrowie czlowieka
soja
groch
nasiona
rosliny straczkowe
reakcje krzyzowe
zywnosc transgeniczna
bialka roslinne
alergie pokarmowe
wlasciwosci immunogenne
zywienie czlowieka
human health
soybean
pea
seed
leguminous plant
cross reaction
transgenic food
vegetable protein
food allergy
immunological property
human nutrition
Źródło:
Żywność Nauka Technologia Jakość; 2003, 10, 1; 14-24
1425-6959
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono charakterystykę najbardziej antygennych białek nasion roślin strączkowych, głównie soi i grochu, a także orzeszków ziemnych. Podkreślono znaczenie istnienia reakcji krzyżowych pomiędzy białkami wymienionych nasion. Zwrócono szczególną uwagę na duże rozbieżności w określaniu frakcji najbardziej antygennych w poszczególnych nasionach i w związku z tym, duże zagrożenie zdrowotne dla pewnej grupy atopicznej populacji. Zasygnalizowano również problem, związany z wprowadzaniem do powszechnej konsumpcji żywności genetycznie modyfikowanej.

The present work is a review of the most potent allergenic proteins of legume seeds, mainly soybean, pea seeds, and peanuts. It emphasises the importance of cross-reactivity between proteins of particular seeds and nuts. In the paper, there are discussed some discrepancies in the results reported on the most allergenic protein fractions occurring in particular seeds, as well as threats emerging from ambiguous results to some atopic patient population. The problem connected with more and more common consumption of genetically modified foods is also approached in the present work.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies