Wpływ mrożenia i sterylizacji na zawartość aminokwasów i jakość białka w produktach z nasion fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris L.) o niepełnej dojrzałości
Wpływ mrożenia i sterylizacji na zawartość aminokwasów i jakość białka w produktach z nasion fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris L.) o niepełnej dojrzałości Effect of freezing and sterilization on content of amino acids and quality of protein of immature seeds of common bean (Phaseolus vulgaris L.)
Celem pracy była ocena zawartości aminokwasów w nasionach dwóch odmian fasoli zwyczajnej
(‘Igołomska’ i ‘Laponia’) zbieranych w stadium dojrzałości woskowej oraz ocena wpływu sposobu konserwowania
na zawartość tych składników. Analizowano nasiona świeże i ugotowane, produkty mrożone
metodą tradycyjną oraz produkty typu żywność wygodna (mrożone metodą zmodyfikowaną i sterylizowane).
Produkty mrożone uzyskano metodami: tradycyjną (blanszowanie – mrożenie – zamrażalnicze składowanie
– gotowanie) i zmodyfikowaną (gotowanie – mrożenie – zamrażalnicze składowanie – rozmrożenie
i podgrzanie w kuchence mikrofalowej). Świeże nasiona fasoli zebrane w stadium dojrzałości
woskowej o zawartości suchej masy na poziomie 40 g/100 g zawierały 7085 - 7886 mg aminokwasów
w 100 g części jadalnych. Obróbka technologiczna i przygotowanie produktów do spożycia powodowały
zmiany zawartości poszczególnych aminokwasów w zakresie od -33 do 27 %, w porównaniu z surowcem.
Wartość odżywczą białka ograniczały aminokwasy siarkowe, tym samym obniżając jego jakość. Indeks
EAA (aminokwasów egzogennych) nasion przygotowanych do spożycia zawierał się w przedziale 118 -
139. Najwyższą wartością indeksu EAA charakteryzowało się białko mrożonek otrzymanych metodą
zmodyfikowaną i przygotowanych do spożycia, następnie: konserw sterylizowanych, mrożonki tradycyjnej
i nasion ugotowanych bezpośrednio po zbiorze, a wśród odmian wyższą jakością białka charakteryzowały
się nasiona odmiany ‘Laponia’.
The objective of the research study was to assess the content of amino acids in seeds of two cultivars
(‘Igołomska’ and ‘Laponia’) of common bean harvested at the wax stage of maturity and the impact of
canning method on the content of those components. Analyzed were: raw seeds, cooked seeds, products
frozen using a traditional method, and products of a convenience foods type (frozen using a modified
method and sterilized). The traditional freezing method consisted in: blanching, freezing, frozen storage,
and cooking; the modified method in: cooking, freezing, frozen storage, defrosting, and heating in a microwave
oven. The raw seeds of bean harvested at the wax stage of maturity and with a content of dry
matter of about 40 g/100 g contained 7085-7886 mg of amino acids per 100 g of edible portion. A technological
treatment and the process of preparing the products to be ready-to-eat caused the contents of individual
amino acids to change within a range between -33% and +27% compared to the raw material. The
nutritional value of protein was limited by sulphur containing amino acids, thus, its quality was reduced.
In the ready-to-eat products, the EAA index (of essential amino acids) ranged between 118 and 139. The protein in the frozen products obtained using the modified method and prepared as ready-to-eat foods was
characterized by the highest value of EAA index, the next were: the protein in the sterilized canned products,
the protein in the traditionally frozen products, and the protein in the seeds cooked immediately after
harvest. Of the cultivars analyzed, the seeds of Laponia cultivar were characterized by the best quality of
protein.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00