Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Synergistyczne interakcje wystepujace pomiedzy polisacharydami w ich mieszaninach

Tytuł:
Synergistyczne interakcje wystepujace pomiedzy polisacharydami w ich mieszaninach
Autorzy:
Gustaw, W
Mleko, S
Glibowski, P
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/827785.pdf
Data publikacji:
2001
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
Tematy:
interakcje
polisacharydy
przemysl spozywczy
karageny
mieszaniny
synergizm
galaktomannany
guma ksantanowa
interaction
polysaccharide
food industry
carrageenan
mixture
synergy
xanthan gum
Źródło:
Żywność Nauka Technologia Jakość; 2001, 08, 3; 5-15
1425-6959
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było przedstawienie dotychczasowej wiedzy o synergistycznych interakcjach zachodzących pomiędzy karagenem lub gumą ksantanową, a różnymi rodzajami galaktomannanów. Przedstawiono różne teorie opisujące ww. oddziaływania, a także czynniki wpływające na intensyfikację oddziaływań pomiędzy tymi polisacharydami.

In this article, knowledge about synergistic interactions between the helical - forming polysaccharides, like carrageenan and xanthan gum and non-gelling galactomannans has been presented. Various theories about gelation mechanisms in mixed polysacharides systems and the influence of several factors on the synergistic interactions have been reviewed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies