Retrogradacja skrobi z dodatkiem i bez dodatku nieskrobiowych hydrokoloidów polisacharydowych - metody pomiaru i ich zastosowanie Retrogradation of starch with and without non-starch polysaccharide hydrocolloids added - measurement methods and application thereof
W pracy przedstawiono podział metod pomiaru zjawiska retrogradacji skrobi z dodatkiem oraz bez
dodatku nieskrobiowych hydrokoloidów polisacharydowych (NHP), wśród których wyróżniono techniki
makroskopowe oraz molekularne. Scharakteryzowano metody makroskopowe, takie jak: skaningowa
kalorymetria różnicowa (DSC), pomiary tekstury, badania oscylacyjne, turbidymetria oraz pomiary synerezy
żeli, a także podano przykłady dotychczasowego ich zastosowania. W grupie molekularnych technik
pomiaru retrogradacji szczególną uwagę zwrócono na najczęściej stosowane metody, tzn. jądrowy rezonans
magnetyczny (NMR) oraz rentgenografię proszkową. Ponadto podano ograniczenia zastosowania
innych metod badania procesu retrogradacji skrobi.
In the paper, the classification of those measurement methods was presented, which were applied to
measure a retrogradation phenomenon of starch with and without non-starch polysaccharide hydrocolloids
(NHP) added;, among those methods, some macroscopic and molecular techniques were highlighted. The
following macroscopic methods were characterised: differential scanning calorimetry (DSC), texture
profile analysis, oscillatory measurements, turbidimetry, and measurements of gel syneresis; also, some
examples of their current applications were given. Of all the molecular techniques used to study the retrogradation,
the most frequently used methods were specifically pointed out: a nuclear magnetic resonance
(NMR) and an X-ray diffractometry. Furthermore, there were specified limitations of applying other
methods to study the process of starch retrogradation.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00