Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wytwarzanie fitaz, celulaz i ksylanaz przez wybrane szczepy grzybow strzepkowych

Tytuł:
Wytwarzanie fitaz, celulaz i ksylanaz przez wybrane szczepy grzybow strzepkowych
Production of phytases, cellulases and xylanases by selected filamentous fungi
Autorzy:
Witkowska, D
Rywinska, A.
Piegza, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/827267.pdf
Data publikacji:
2007
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
Tematy:
zrodla wegla
Trichoderma
biosynteza
Aspergillus
celulazy
grzyby strzepkowe
Rhizopus
fitaza
ksylanazy
Źródło:
Żywność Nauka Technologia Jakość; 2007, 14, 1; 150-160
1425-6959
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przebadano dwanaście szczepów grzybów strzępkowych z rodzaju Aspergillus, Trichoderma i Rhizopus pod względem zdolności do biosyntezy fitaz oraz enzymów towarzyszących tj. celulaz i ksylanaz, w hodowlach wstrząsanych oraz SSF, w obecności zmielonej fasoli, skrobi kukurydzianej, rzepaku oraz mąki sojowej jako źródeł węgla. Jedenaście szczepów było zdolnych do biosyntezy fitaz, wykazano jednak znaczne zróżnicowanie poziomu aktywności w zależności od źródła węgla w pożywce. Najefektywniejszym źródłem węgla do syntezy tych enzymów była zmielona fasola oraz skrobia kukurydziana. Największymi uzdolnieniami do biosyntezy fitaz charakteryzowały się szczepy Aspergillus niger 551 (34,56 nKat g⁻¹) oraz Aspergillus cervinus (31,85 nKat g⁻¹). W hodowlach prowadzonych w systemie SSF na zmielonej fasoli z udziałem obu szczepów uzyskano zwiększenie aktywności właściwej fitaz w porównaniu z hodowlą wgłębną. Enzymy towarzyszące, tj. celulazy i ksylanazy, w tych warunkach hodowlanych wytwarzane były na niskim poziomie.

Capability of twelve moulds strain represented three different species: Aspergillus, Trichoderma and Rhizopus to biosynthesis of phytase and cellulase and xylanase as society enzymes in shaking cultures and SSF in present of milled been, corn starch, rape-seed and soy-flour, as a carbon source. Eleven strains was able to phytase biosyntesis, by there was a very intensive differences in enzyme activity, common with carbon source in medium. Milled been was the most effective to produce this enzymes, but also corn starch. The highest activity we observed for Aspergillus niger 551 (34,56 nKat·g⁻¹) and Aspergillus cervinus (31,85 nKat·g⁻¹). In SSF cultures on milled been the biosyntesis of phytase was much more effective that previously culture. Society enzymes, such as cellulase and xylanase in proposal media were biosynthesing on very low level.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies