Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyka wartości rzeźnej jagniąt polskiej owcy nizinnej

Tytuł:
Charakterystyka wartości rzeźnej jagniąt polskiej owcy nizinnej
The slaughter value profile of polish lowland lambs
Autorzy:
Niedziolka, R.
Pieniak-Lendzion, K.
Szeliga, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/827006.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
Źródło:
Żywność Nauka Technologia Jakość; 2004, 11, 4 Spec.
1425-6959
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem niniejszej pracy było określenie współzależności pomiędzy wybranymi cechami półtuszy a wartością rzeźną jagniąt. Materiał badawczy stanowiły jagnięta tryczki polskiej owcy nizinnej, hodowane na Podlasiu. Badania przeprowadzono w latach 2000–2002. Masę ciała zwierząt kontrolowano od urodzenia do 180. dnia życia, kiedy poddawano je ubojowi. W momencie uboju jagnięta osiągnęły średnią masę ciała wynoszącą 38,82 kg. Zestawiono procentowy udział części ubojowych, wydajność rzeźną oraz udział wyrębów w półtuszy. Największy udział w półtuszy, wynoszący 25,76%, miał udziec, a na drugim miejscu uplasowała się łata z mostkiem (17,68%). Wyręby cenne stanowiły 40,82% w stosunku do całej półtuszy. Bezwzględna zawartość mięsa w półtuszy jagniąt była wysoko i dodatnio skorelowana z masą następujących wyrębów cennych: comber (r = 0,983), antrykot (r = 0,981) i udziec (r = 0,967). Stwierdzona dodatnia i wysoko istotna współzależność pomiędzy masą mięsa w udźcu a masą tego składnika w półtuszy (r = 0,918) może być szczególnie przydatna do szacowania ilości mięsa w półtuszy na podstawie jego masy w udźcu. Obliczone współczynniki korelacji wskazują, że także masę mięsa, tłuszczu i kości w półtuszy można szacować na podstawie masy tych tkanek w udźcu.

The objective of this paper was to determine the correlations between some selected qualities of half-carcasses and slaughter value of lambs. The investigations were performed in a period from 2000 to 2002; the investigation materials were ram lambs of the Polish Lowland breed raised in the Podlasie area. Body weights of animals being investigated were monitored from the animal birth until the 180th day of their life; the animals were slaughtered on this day. On the slaughter day, the average body weight of the animals monitored was 38.82 kg. The following factors were compiled and presented in the form of a table: per cent contents of slaughter elements; slaughter values, and per cent contents of valuable cuts in half-carcasses. The leg constituted 25.7% of the half-carcass, and, thus, its content was the highest, the breast content was the second (17.68%). The valuable cuts constituted 40.82% in relation to the whole half-carcass. The absolute meat content in lamb half-carcasses was highly and positively correlated with the weights of the following valuable cuts: loin (r = 0,983), wack (r = 0,981), and leg (r = 0,967). The positive and highly significant correlation identified between meat contents in leg and in half-carcass can be particularly useful in estimating meat quantities in half-carcasses on the basis of the meat weight in leg. The correlation coefficients calculated indicate that it is also possible to estimate weights of meat, fat, and bones in half-carcass on the basis of their weights as contained in the lamb leg.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies